E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33382
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Vai Latvijā var reģistrēt viendzimuma laulību

J
jautā:
22. jūlijā, 2024
Dace

Sveiki! Kur Latvijā var reģistrēt viendzimuma laulību? 

A
atbild:
26. jūlijā, 2024

Latvijā juridiski netiek atzīta viendzimuma laulība, tostarp tā, kas noslēgta ārvalstīs. Latvijas Republikas Satversmes 110. pantā noteikts, ka “valsts aizsargā un atbalsta laulību  savienību starp vīrieti un sievieti”. Latvijā ir aizliegta laulība starp viendzimuma personām. Tas ir paredzēts Civillikuma 35. pantā.

Tas nozīmē, ka nav spēkā Civillikuma daļa, kur nostiprinātas laulāto tiesiskās attiecības (piemēram, tiesību normas attiecībā uz laulāto mantiskajām attiecībām).  

No šī gada 1. jūlija Latvijas Republikā stājās spēkā Partnerības regulējums, līdz ar to ieviests jauns tiesību institūts – partnerība. Partnerību ir tiesīgi reģistrēt arī viendzimuma pāri, tomēr tā nav laulība civiltiesiskajā izpratnē. Partnerību var noslēgt pie zvērināta notāra atbilstoši Notariāta likuma 10712., 10713 un 10714 pantā noteiktajai kārtībai. Zvērināts notārs par partnerību taisa notariālo aktu, ja divas pilngadīgas fiziskās personas kopā ierodas pie zvērināta notāra un apliecina, ka tām ir tuvas personiskas attiecības, kopīga saimniecība un nolūks rūpēties par to, kā arī gādāt un atbalstīt vienai otru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas