E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33349
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā nodoklis no pārdotā mantotā īpašuma ienākuma

J
jautā:
19. jūlijā, 2024
Santa

Mēs, četri cilvēki, mantojām māju. Trīs cilvēki vēlas pārdot savas daļas ceturtajam mantiniekam, kurš ir radinieks. Vai, pārdodot savas mājas daļas, mums būs jāmaksā nodoklis no saņemtās izpirkuma summas? 

A
atbild:
25. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzēts, ka vispārējā gadījumā ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas jeb kapitāla pieaugumam piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa 20% likmi.  

Katram no trim mantiniekiem, pārdodot savu daļu mājas, var būt jāmaksā nodoklis, ja nav piemērojams kāds no kritērijiem, kas no nodokļa atbrīvo. Nav nozīmes tam, vai nekustamo īpašumu pārdod svešai personai vai radiniekam. Nodoklis jāmaksā katram no sava ienākuma. Apliekamo ienākumu nosaka, no pārdošanas cenas atņemot īpašuma iegādes vērtību. Mantojumam iegādes vērtība ir mantojuma masā norādītā vērtība, kas būs sadalāma proporcionāli. 

Nodokli piemēro Valsts ieņēmumu dienests (VID). Tāpēc pirms darījuma ieteicams par to konsultēties VID. 

Atsevišķās situācijās ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas ar nodokli neapliek:  

  • Ja pārdod īpašumu, kas īpašumā ir vismaz piecus gadus un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas piecu gadu periodā līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta.  
  • Ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un viss ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas no jauna tiks ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas. Ja funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā tiks ieguldīta tikai daļa no saņemtā ienākuma, tad nodoklis tiek samazināts proporcionāli par ienākuma daļu, kura tika ieguldīta jaunajā – funkcionāli līdzīgajā – nekustamajā īpašumā. 
  • Ja nekustamais īpašums fiziskās personas īpašumā (no dienas, kad nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai tas bija vienīgais fiziskās personas nekustamais īpašums. Ja nekustamais īpašums ir mantots līgumiskā, likumiskā vai testamentārā ceļā no fiziskās personas, ar kuru saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei, uzskata, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums. 
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas