E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33152
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai viens no SIA dalībniekiem drīkst veikt kasiera pienākumus

J
jautā:
02. jūlijā, 2024
Ieva

Labdien! Ir mazkapitāla uzņēmums, kurā ir divi dalībnieki, katra akcija par vienu eiro. Darbība uzsākta 2023. gada septembrī. Nav PVN maksātājs. Ir kases aparāts, apgrozījums ļoti neliels (mēnesī 5001000 eiro). Vai kāds no dibinātājiem būtu jāpieņem darbā kā kasieris un jāmaksā minimālā darba alga? 

A
atbild:
26. jūlijā, 2024
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti skaidro: atbilstoši Ministru kabineta 2021. gada 14. septembra noteikumiem Nr. 625 “Prasības kases ieņēmumu un kases izdevumu attaisnojuma dokumentiem un kases grāmatas kārtošanai” kases operācijas veic persona, ar kuru uzņēmuma vadītājs ir noslēdzis rakstveida vienošanos (piemēram, darba līgumu, rīkojumu), kurā noteikti šīs personas pienākumi, tiesības un atbildība. Uzņēmuma vadītājam ar rakstveida līgumu, rīkojumu vai pilnvaru jāapstiprina personas, ar kurām noslēgts darba līgums, kas ir tiesīgas veikt kases operatora funkcijas un kasiera pienākumus. 

Ievērojot iepriekš minēto, šajā gadījumā viens no dalībniekiem drīkst veikt kasiera pienākumus ar uzņēmuma vadītāja rakstveida rīkojumu. 

Kases aparātu lietošanas normatīvajā regulējumā noteikts, ka uzņēmums, kurš lieto kases aparātu, nodrošina, lai kasieris tiktu apmācīts darbam ar attiecīgo kases aparāta modeli (modifikāciju), kā arī rakstiski nosaka kasiera pienākumus. Kasiera apmācību darbam ar kases aparātu nodrošina kases aparātu apkalpojošais dienests (Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumu Nr. 96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” 13. un 111. punkts). 

Kases aparātu lietošanas normatīvajā regulējumā nav noteiktas prasības attiecībā uz uzņēmumam piederošās mantas lietošanu un darba tiesiskajām attiecībām. 

Nodokļu normatīvie akti nereglamentē un neierobežo civiltiesiskos darījumus un to formu. Nodokļu aprēķināšanas nolūkiem uzskata: kapitālsabiedrības valdes loceklis ir guvis ar algas nodokli apliekamu ienākumu, kas atbilst minimālās mēneša darba algas apmēram tajā mēnesī, kad kapitālsabiedrībā nav bijis neviena darbinieka vai valdes locekļa, kas gūst atlīdzību, kura nav mazāka par minimālo mēneša darba algu, ja apgrozījums attiecīgajā mēnesī ir lielāks par piecu minimālo mēneša darba algu apmēru. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas