E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27093
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Tiesības uz atvaļinājumu pēc atjaunošanas darbā ar tiesas spriedumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2022
Artemijs

Atvaļināts no darba nelikumīgi 18.06.2020. 28.07.2022. es tiku atjaunots darba pēc tiesas sprieduma. Par šo periodu man izmaksā vidējo izpeļņa. Vai man ir tiesības uz atvaļinājumu (un par kādu periodu)?

A
atbild:
29. augustā, 2022
Valsts darba inspekcija
Kristīne Gangnusa, Klientu atbalsta nodaļas juriskonsulte

Atbilstoši Darba likuma 124.panta otrajai daļai darbinieks, kurš atlaists no darba, pamatojoties uz darba devēja uzteikumu, kas atzīts par spēkā neesošu, vai arī kā citādi pārkāpjot darbinieka tiesības turpināt darba tiesiskās attiecības, saskaņā ar tiesas spriedumu atjaunojams iepriekšējā darbā.

Tas nozīmē, ka tiek atjaunots iepriekšējais stāvoklis un darbiniekam tiek nodrošināta turpmāka nodarbināšana iepriekšējā darbā, citiem vārdiem, darba tiesiskās attiecības ar darbinieku juridiski nav izbeigušās (Augstākās tiesas 2016. gada 20. decembra sprieduma lietā Nr. SKC-2241/2016 (C29495015) 8. punkts).

Saskaņā ar Darba likuma 152. panta pirmās daļas 4. punktu laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie attiecīgā darba devēja, un laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, ieskaitot darba piespiedu kavējuma laiku, ja darbinieks prettiesiski atlaists no darba un atjaunots iepriekšējā darbā. Līdz ar to darbiniekam pēc atjaunošanas darbā ir tiesības izmantot arī ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu par visu piespiedu kavējuma laiku, proti, par laiku no darbinieka atbrīvošanas dienas līdz darbinieka atjaunošanai darbā dienai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas