E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26998
Lasīšanai: 4 minūtes

Darba attiecības izglītības iestādes reorganizācijas gadījumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2022
Ineta

Sveiki! Esmu grūtniece un saprotu, ka mani nevar atlaist no darba. Strādāju skolā, taču mūsu skolas stāsts drīz beigsies, jo tā tiks pārcelta uz citām (jaunām) telpām un apvienota ar citu skolu. Vai tas nozīmē, ka pēc dekrēta atvaļinājuma man nebūs darba? Sapratu, ka abu skolu darbinieki tiks atlaisti un pēc tam no jauna pieņemti darbā.

A
atbild:
17. augustā, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Lēmumam par izglītības iestādes reorganizāciju vai likvidāciju jāsatur reorganizācijas vai likvidācijas noteikumi. Ja iestādi reorganizē, pievienojot citai iestādei, kā rezultātā pievienojamā iestāde beidz pastāvēt, reorganizācijas noteikumi var paredzēt, ka iestāde, kurai tiek pievienota reorganizējamā iestāde, ir reorganizētās iestādes tiesību un pienākumu, kas izriet no spēkā esošajām darba tiesiskajām attiecībām, pārņēmēja, ja vien lēmumā par reorganizāciju nav noteikts citādi.

Atbilstoši norādītajam, ja cita izglītības iestāde ir reorganizējamās izglītības iestādes darba tiesisko attiecību saistību pārņēmēja, tad saistību nodevēja tiesības un pienākumi, kas izriet no saistību pārejas brīdī spēkā esošajām darba tiesiskajām attiecībām, pāriet saistību ieguvējam. Tādējādi saistību pārejas rezultātā darba tiesiskās attiecības tiek turpinātas pie saistību ieguvēja, un darbinieki pie saistību ieguvēja var izmantot visas tās tiesības, kas iegūtas pie saistību nodevēja. Tas arī nozīmē, ka saistību pāreja tiek realizēta, pamatojoties uz lēmumā par iestādes reorganizāciju noteiktajiem reorganizācijas noteikumiem, un nav nepieciešams izbeigt darba tiesiskās attiecības pie saistību nodevēja (piemēram, ar kādas no pusēm uzteikumu vai pušu vienošanos) un ar jauna darba līguma noslēgšanu dibināt pie saistību ieguvēja, proti, darba līgums ar saistību pārejas brīdī spēkā esošajiem noteikumiem pāriet pie saistību ieguvēja.

Savukārt, ja saskaņā ar lēmumā noteiktajiem iestādes reorganizācijas vai likvidācijas noteikumiem darba tiesisko attiecību saistību pāreja nenotiek un darba devējam būs radies kāds no Darba likuma 101. pantā minētajiem darba devēja uzteikuma apstākļiem, darba tiesiskās attiecības ar darbinieku ir uzsakāmas atbilstoši Darba likuma 101. panta pirmajai daļai, ievērojot Darba likumā noteikto uzteikšanas kārtību un termiņus. Tāpat darba devējam ir jāizvērtē, vai atbilstoši Darba likuma 108., 109. un 110. pantam nav kādu ierobežojumu, aizliegumu vai papildu nosacījumu darba tiesisko attiecību uzteikšanai tam Darba likuma 101. panta pirmajā daļā noteiktajam gadījumam, kāds atbilstoši apstākļiem tiek piemērots uzteikumam.

Norādāms, ka saskaņā ar Darba likuma 109. panta pirmo daļu darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, bet ne ilgāk kā līdz bērna divu gadu vecumam, izņemot gadījumus, kas noteikti šī likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10. punktā. Tas nozīmē –, ja darba devēja uzteikums pamatojams ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktu (tiek likvidēts darba devējs, juridiskā persona vai personālsabiedrība), likums neierobežo šādu uzteikumu izteikt grūtniecei. Savukārt, ja darba devēja uzteikums pamatojams ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu (tiek samazināts darbinieku skaits), likumā noteikts ierobežojums šādu uzteikumu izteikt grūtniecei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas