E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11347
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
10
10

Ziedojumi un nodokļi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2017
Mārīte

Vai juridiskas personas ziedojums, kas tiek ziedots fiziskai personai, tiek aplikts ar nodokli? Vai gada deklarācijā ir jānorāda arī ziedojums?

A
atbild:
13. februārī, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Nodokļu konsultanti

Ja ziedojumi tiek saņemti ar biedrības vai nodibinājuma starpniecību, kam piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, un iegūtie līdzekļi kā sniegtā palīdzība tiek izmaksāti fiziskai personai, tad fiziskai personai šīs summas gadā nav apliekamas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli 1000 eiro apmērā. Ja palīdzība no sabiedriskā labuma organizācijas ir saņemta ārstniecības izdevumu segšanai (tostarp ar mērķi nodrošināt slimnieka un viņu pavadošās personas pārvietošanos līdz ārstniecības iestādei), tad tā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek aplikta, ja attiecīgās summas izlietojums ārstniecības mērķiem ir apliecināts ar attaisnojuma dokumentiem, ko uzglabā sabiedriskā labuma organizācija (likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 27. punkts).

Savukārt, ja ziedojumu fiziskai personai izmaksā juridiska persona, kurai nav piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, tad iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir jāmaksā no visas ziedojuma summas.

Ja ienākuma izmaksātājs, ziedojot fiziskai personai, no veiktās izmaksas nav ieturējis nodokli, tad iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanu un iemaksāšanu budžetā veic ienākumu guvējs (fiziskā persona, kura saņēma ziedojumu), iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Gada ienākumu deklarācijā ir jādeklarē visi gada laikā saņemtie ar nodokli neapliekamie ienākumi, ja to kopējā summa pārsniedz 4000 eiro.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas