E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26963
Lasīšanai: 2 minūtes

Informāciju par atvaļinājuma dienu skaitu jālūdz skaidrot darba devējam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2022
Lāsma

Labdien! Mamma vairākus gadus strādā uzņēmumā. Šogad viņai bija atvaļinājums aprīlī 14 dienas un augustā vēl divas nedēļas. Bet darba devējs paziņo, ka augustā pienākas tikai 12 dienas sakarā ar to, ka nav nostrādāts pusgads otrai atvaļinājuma daļai. Kur paliek šīs divas dienas?

A
atbild:
12. augustā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums nosaka ikviena darbinieka tiesības uz četru kalendāra nedēļu ilgu atvaļinājumu viņa viena darba gada laikā. Proti, darbiniekam par nostrādātiem 11 mēnešiem pienākas 28 atvaļinājuma dienas, ieskaitot brīvdienas, bet neskaitot svētku dienas (skatīt Darba likuma 149. pantu).

Darba gads katram darbiniekam  ir individuāls, to skaita, nevis sākot ar 1. janvāri, bet gan sākot ar darba līguma noslēgšanas dienu.

Darba devējam ir pienākums uzskaitīt gan darbinieka nostrādāto laiku, gan izmantoto atvaļinājuma laiku. Tādēļ ir darbinieka individuālā uzskaites kartīte, kurā tiek fiksēta visa informācija.

Lai noskaidrotu, kādas ir tiesības uz atvaļinājumu vai tā daļu un tās ilgumu, ir jāvēršas pie darba devēja un jālūdz skaidrojums. Neredzot visu individuālās nodarbinātības informāciju, nav iespējams sniegt konkrētu atbildi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas