E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26287
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Par dokumentiem maksātnespējas uzsākšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. maijā, 2022
Jānis

Labdien! Vēlos uzsākt maksātnespēju, jo nespēju veikt ātro kredītu izmaksas. Kādi dokumenti nepieciešami, lai uzsāktu maksātnespējas procesu? Vai es to varu izdarīt bez jurista palīdzības? Vai depozīta iemaksu 1000 eiro var maksāt pa daļām? Ar kādiem izdevumiem ir jārēķinās, uzsākot maksātnespējas procesu? Cik ātrā laikā tiek pasludināts maksātnespējas process?

A
atbild:
08. jūnijā, 2022

Lai iesniegtu pieteikumu par fiziskas personas maksātnespējas procesu, ar pieteikumu ir jāvēršas rajona (pilsētas) tiesā pēc savas dzīvesvietas.

Fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikumā norāda:

  • parādnieka vārdu, uzvārdu, personas kodu un deklarēto dzīvesvietu;
  • apstākļus, kuru dēļ fiziskā persona nav spējīga izpildīt saistības; 
  • visu termiņā neizpildīto saistību kopējo summu;  
  • visu to saistību kopējo summu, kuru izpildes termiņš iestāsies gada laikā; 
  • parādnieka mantas sastāvu, tajā skaitā parādnieka daļu laulāto kopīgajā mantā un citā kopīpašumā;  
  • vai maksātnespējas procesam piemērojami Padomes regulas Nr. 2015/848 37.panta 1. punkta "a" apakšpunkta noteikumi (t. i., vai parādniekam ir kreditori vai manta citā Eiropas Savienības dalībvalstī). 

Maksātnespējas procesa pieteikumam pievieno dokumentus, kas apstiprina: 

  • valsts nodevas un citu tiesas izdevumu samaksu likumā noteiktajā kārtībā un apmērā; 
  • fiziskās personas maksātnespējas procesa depozīta samaksu;  
  • apstākļus, uz kuriem pieteikums pamatots. 

Fiziskās personas var vērsties tiesā ar pieteikumu par maksatnespējas procesa uzsākšanai arī bez jurista palīdzības, bet kvalificētas juridiskās palīdzības saņemšana noteikti palīdzētu maksātnespējas pieteikuma iesniegšanai, lai kvalitatīvi un korekti sagatavotu pieteikumu, kā arī jurists varētu pirmsšķietami izvērtēt, vai pastāv atbilstība visām fiziskas personas maksātnespējas procesa pazīmēm un priekšnoteikumiem (skat. Maksātnespējas likuma 129. pants), kā arī vai nepastāv ierobežojumi fiziskās personas maksātnespējas procesam (skat. Maksātnespējas likuma 130. pantu).

Depozīta iemaksu nevar sadalīt maksājumos. Dokuments, kas apliecina depozīta samaksas veikšanu, ir jāpievieno maksātnespējas procesa pieteikumam.

Valsts nodeva par fiziskās personas maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanu tiesā ir 70 eiro. Dokuments, kas apliecina valsts nodevas samaksas veikšanu, ir jāpievieno maksātnespējas procesa pieteikumam.

Fiziskās personas maksātnespējas procesos, kas pasludināti, sākot ar 2015. gada 1. martu, izmaksas tiek iedalītas tiešajās un netiešajās izmaksās. 

Fiziskās personas maksātnespējas procesa tiešās izmaksas ir izmaksas, kas saistītas ar fiziskās personas maksātnespējas procesa nodrošināšanu:

  • izdevumi sludinājumu ievietošanai, izsoļu organizēšanai, norēķinu konta atvēršanai, apkalpošanai un slēgšanai;
  • izdevumi par pasta korespondences nosūtīšanas pakalpojumiem;
  • izdevumi, kas saistīti ar fiziskās personas mantas vērtēšanu;
  • izdevumi par notāra pakalpojumiem;
  • izdevumi, kas saistīti ar fiziskās personas mantas uzturēšanu, ja tā ir nodota administratoram, un darījumu pārbaudi, kā arī mantas un darījumu apdrošināšanu. 

Šīs izmaksas tiek segtas no fiziskās personas mantas pārdošanas rezultātā iegūtajiem līdzekļiem, bet, ja tādas mantas nav vai tā nav pietiekama tiešo izmaksu segšanai, administrators var pieprasīt parādnieku segt izmaksas no vienas trešdaļas parādnieka ienākumu.  

Savukārt fiziskās personas maksātnespējas procesa netiešās izmaksas, piemēram, kārtējie nodokļu un nodevu maksājumi, kārtējie uzturlīdzekļu maksājumi, īres maksa, maksa par komunālajiem pakalpojumiem, tiek segtas no fiziskās personas ienākumiem.

Nav iespējams precīzi atbildēt par maksātnespējas pasludināšanas termiņiem, jo to, vai tiks pasludināts maksātnespējas process, izlems tiesa konkrētās lietas ietvaros.

Plašāk par maksātnespējas procesa uzsākšanu varat uzzināt šeit.

Par biežāk pieļautajām kļūdām fiziskās personas maksātnespējas procesā varat uzzināt šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas