E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19859
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Nostiprinājuma lūgums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2020
Ēriks

Labdien! Vai ir iespējams notāram iesniegt privātu pirkuma līgumu, kas tika parakstīts pirms diviem gadiem, un uz tā pamata uztaisīt nostiprinājuma lūgumu ZG? Vai nostiprinājuma lūgumu no pārdevēja puses var parakstīt pilnvarota persona, kurai ir universālā pilnvara ar tiesībām parakstīt nostiprinājuma lūgumus, bet nav tiesību pārdot nekustamo īpašumu? (Ir atrunāts, ka īpašuma atsavināšanas gadījumā nepieciešams speciāls pilnvarojums.) Šajā gadījumā privāto pirkuma līgumu parakstījis pats pārdevējs, bet pilnvarotā persona dosies pie notāra, lai parakstītu tikai nostiprinājuma lūgumu par labu pircējam. Paldies!

A
atbild:
08. jūnijā, 2020
Latvijas notārs
Iluta Sauliete, zvērināta notāre

Nostiprinājuma lūgums tiek sagatavots, pamatojoties uz nostiprinājuma lūdzēju sniegtajām ziņām un uzrādītajiem dokumentiem. Normatīvajos aktos nav ierobežots termiņš, kādā iespējams lūgt nostiprinājumus pēc privātiem pirkuma līgumiem. Nostiprinājuma lūguma sagatavošanai iespējams iesniegt arī privātu pirkuma līgumu, kas parakstīts divus gadus atpakaļ. Nostiprinājuma lūgumu un tam pievienotos dokumentus izvērtēs zemesgrāmatu nodaļas tiesnesis, ar savu lēmumu apmierinot nostiprinājuma lūgumu vai atstājot to bez ievērības.

Ja pilnvarā pilnvarotājs ir devis tiesības parakstīt nostiprinājuma lūgumus, vienlaikus īpaši atrunājot, ka īpašuma atsavināšanas gadījumā nepieciešams speciāls pilnvarojums, tad bez speciāla pilnvarojuma pilnvarnieks nebūs pilnvarots parakstīt nostiprinājuma lūgumu par nekustamā īpašuma pārdošanu, bet tas ļauj pilnvarniekam parakstīt nostiprinājuma lūgumu, piemēram, par īres tiesības nostiprināšanu zemesgrāmatā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas