E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26140
Lasīšanai: 4 minūtes
14
14

Uzteikums darbinieka ilgstošas slimošanas dēļ

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2022
Dace

Darbinieks uzsācis darba attiecības pie darba devēja pirms diviem gadiem (2020. gada martā). Ir bijis trijās slimības prombūtnēs, katra no tām piecus mēnešus ilga (tātad kopā vairāk nekā gada periods). Slimības prombūtnes nebija saistītas ar grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, nav arī bijis nelaimes gadījuma darbā, nav arodslimības. Vai darbinieku darba devējs drīkst atbrīvot, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta 1. punkta 11. daļu arī šajā gadījumā, kad nav darba attiecību vēl pilnus trīs gadus, bet ilgāka slimības prombūtne par 12 mēnešiem jau notikusi?

A
atbild:
30. aprīlī, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējam, lai uzteiktu darba līgumu saskaņā ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktu, ir jākonstatē, ka darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ nav veicis darbu:

  • vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja bijusi nepārtraukta;

vai

  • vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem.

Ja darbnespējas periods atbilst Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā norādītajiem apstākļiem, darba devējam ir tiesības (nevis pienākums) uzteikt darbinieka darba līgumu. Ja darba devējs nerealizē dotās tiesības, tam ir pienākums nodrošināt darbinieku ar darba līgumā nolīgto darbu.

Uzsakot darba līgumu, darba devējam ir pienākums rakstveidā paziņot darbiniekam par tiem apstākļiem, kas ir darba līguma uzteikuma pamatā. Uzteikuma paziņošanu regulē Darba likuma 112.1 pants. Uzteikums stājas spēkā brīdī, kad tas rakstveidā tiek paziņots otrai pusei. Tādējādi tas, vai darbnespējas faktiskie apstākļi atbilst Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā norādītajiem apstākļiem, vērtējams uzteikuma izteikšanas (spēkā stāšanās) brīdī. Piemēram, ja uzteikums, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā noteiktajiem apstākļiem (darbnespēja ilgusi “vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem”), tiks izteikts 19.04.2022., uzteikuma izteikšanas brīdī vērtējams, vai triju gadu periodā no 20.04.2019. līdz 19.04.2022. pārtraukto darbnespēju kopējais ilgums ir viens gads, ja uzteikums izteikts 28.04.2022. – triju gadu periods, kurā pārtraukto darbnespēju kopējam ilgumam jābūt vienam gadam, ir no 29.04.2019. līdz 28.04.2022.

Arī situācijās, kad darbinieka darba tiesisko attiecību periods pie darba devēja vēl nav sasniedzis trīs gadus, bet darbinieka darbnespēja, kas atkārtojas ar pārtraukumiem, ilgusi vienu gadu, darbnespējas periods atbilst Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā norādītajiem apstākļiem. Līdz ar to, lai darba devējs būtu tiesīgs piemērot Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā noteikto uzteikuma pamatojumu, nepieciešams konstatēt summētu viena gada darbnespējas periodu, kas summējams ne ilgāk kā triju gadu periodā.

Paskaidrojams, ka grozījumi Darba likuma 101. panta pirmajā daļā, to papildinot ar  11. punktu, stājās spēkā 25.03.2010. Grozījumu sākotnējās ietekmes (ex-ante) novērtējuma ziņojumā (anotācijā) norādīts, ka šādi grozījumi nepieciešami, lai risinātu problēmu, kas saistīta ar negodprātīgiem darbiniekiem, kas ilgstoši neveic darbu pārejošas darbnespējas dēļ, paredzot, ka turpmāk gadījumā, kad darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem, šajā laika periodā neskaitot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība, darba devējam būs tiesības uzteikt darba līgumu.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas