E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26113
Lasīšanai: 2 minūtes

Amatalga vai darba samaksas likme – nosaka darba devējs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2022
Sintija skuja

Labdien! Vai, sākot strādāt, var prasīt cieto mēneša algu? Konkrētu summu, par kuru būsim vienojušies ar darba devēju. Vai tāda vispār pastāv?

A
atbild:
26. aprīlī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Dibinot darba tiesiskās attiecības, darba devēji darbiniekiem var nolīgt atšķirīgus darba laikus – normālo, nepilno vai summēto darba laika uzskaiti. Tie visi pieder laika darba samaksas sistēmai, kurā pastāv gan amatalga (mēnešalga, cietā alga), gan darba samaksas (stundas, dienas, mēneša) likme.

To, kāda darba samaksa darba līgumā tiks noteikta – amatalga vai darba samaksas likme –, nosaka darba devējs atbilstoši darbinieka amatam un viņa veicamajam darbam. Piemēram, noteiktās tautsaimniecības jomās (rūpnieciskā un pārtikas ražošana, specifisku pakalpojumu sniegšana – tirdzniecība, viesnīcu, drošības serviss, ārstniecības stacionāri u. tml.) uzņēmumi ir tiesīgi strādāt nepārtraukti. Darbinieki, kas strādā šajās jomās, ievēro iepriekš sastādītus darba laika grafikus, bet viņu nostrādātais laiks summējas. Tas nozīmē, ka darbiniekam tiks nolīgta laika darba samaksas sistēma ar summēto darba laiku un darba samaksas likmi, nevis cieto algu.  Darba samaksas likme var būt noteikta kā konkrēta summa vai kā minimālā vai maksimālā summa.

Vairāk par šo tēmu lasiet skaidrojumā Darba samaksas sistēmas: laika alga.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas