E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25140
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1
1
1

Transportlīdzekļu novietošana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. janvārī, 2022
Anita

Labdien! Man pieder dzīvoklis daudzdzīvokļu mājā un piegulošā zeme. Pie mājas ir neliela automašīnu novietne, bet visiem nepietiek. Tāpēc reizēm mašīnu novietoju blakus ielā, kur ir nelielas “kabatiņas”. Mašīnas tur visi liek, kā nu māk, jo iela ir maziņa, apkārt zaļā zona un četrdzīvokļu mājiņas. Viens šāds mazās daudzdzīvokļu mājiņas iemītnieks regulāri visiem aizrāda, ka šeit nevar atstāt mašīnu, jo tā vieta pieder viņam. Viņš tur tīra sniegu utt. Aizlieguma zīmju nekādu nav, un informācijas, ka attiecīgā parkošanās vieta atļauta tikai konkrētās mājas īpašniekiem, arī nav. Vai tas iemītnieks ir tiesīgs aizrādīt, ka mašīnu tur nedrīkst atstāt? Apgalvo, ka arī zeme ir īpašumā (cik sapratu, domājamā daļa, kā no daudzdzīvokļu mājas).

A
atbild:
15. janvārī, 2022

Ja jūs novietojat transportlīdzekli uz valsts vai pašvaldības ceļa (tam paredzētajā vietā) un pirms transportlīdzekļa novietošanas nav uzstādītas apstāšanās vai stāvēšanas aizlieguma zīmes, tad jūs nepārkāpjat Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” prasības un jūsu rīcība ir likumīga.

Savukārt, ja vieta, kur tiek novietots transportlīdzeklis, ir uzskatāma par dzīvojamo zonu (daudzdzīvokļu namu pagalms) un dzīvokļu īpašnieku kopība nav noteikusi īpašu autostāvvietu lietošanas kārtību (kopīpašuma lietošanas kārtību – likumīgi uzstādot šajā zonās ceļu satiksmes noteikumos noteiktās aizlieguma zīmes), tad jūs normatīvo aktu prasības nepārkāpjat.  

Kāda dzīvokļa īpašnieka iniciatīva teritorijas uzkopšanā un sniega novākšanā, protams, ir apsveicama, taču minētais apstāklis nav pamats uzskatīt, ka minētā autostāvvieta ir viņa individuālais īpašums un citiem iedzīvotājiem to lietot būtu aizliegts.

Ceļu satiksmes noteikumu prasības attiecībā uz stāvēšanas vai apstāšanās aizliegumu:

285.27. 849. papildzīme “Pārējā papildinformācija”. Norāda informāciju, ko nesatur pārējās papildzīmes (atceļ apstāšanās un stāvēšanas aizliegumu 326., 327., 328. un 329. zīmes darbības zonā transportlīdzekļiem ar speciālām atļaujām (vadītājam automobiļa salonā pie priekšējā stikla jānovieto stāvvietas īpašnieka vai pārvaldītāja izdota attiecīga satura atļauja), norāda laikposmu, kurā atļauts iekraut un izkraut kravu un tamlīdzīgi).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas