E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32718
Lasīšanai: 7 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Kādos gadījumos jāapmeklē braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbības

J
jautā:
21. maijā, 2024
Ēriks

Labdien! Kāds likums nosaka apmeklēt autovadītāju uzvedības korekcijas programmu? Saskaņā ar Krimināllikuma 260. panta otro daļu man tika piemērots liegums izmantot autovadītāja apliecību. Vai man jāapmeklē autovadītāju uzvedības korekcijas programma? 

A
atbild:
28. maijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Krimināllikuma (KL) 260. panta otrajā daļā par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli, un ja tās rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi, paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem. 

Atbilstoši KL 7. pantam minētais noziedzīgais nodarījums klasificējams kā smags noziegums. Savukārt saskaņā ar KL 36. pantu brīvības atņemšana ir pamatsods, bet transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšana (tiesību ierobežošana) – papildsods. 

KL 44. pantā noteikts, ka tiesību ierobežošana ir noteiktu tiesību atņemšana vai tāda aizlieguma noteikšana, kas personai neļauj izmantot noteiktas tiesības, ieņemt noteiktu amatu, veikt noteiktu profesionālu vai cita veida darbību, apmeklēt noteiktas vietas vai pasākumus. 

Tiesību ierobežošana ir papildsods, ko piespriež tiesa vai, sastādot priekšrakstu par sodu, nosaka prokurors uz laiku no viena līdz pieciem gadiem, atņemot šā likuma sevišķās daļas attiecīgajā pantā minētās tiesības vai nosakot aizliegumu. Ievērojot noziedzīgā nodarījuma veidu un raksturu, šā likuma sevišķajā daļā īpaši paredzētajos gadījumos personai var ierobežot tiesības arī uz ilgāku laiku, bet ne ilgāku par desmit gadiem. 

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 103 “Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība” 39.1 punktā paredzēts: ja personai KL noteiktajā kārtībā ir atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, tad persona, lai atjaunotu vadītāja tiesības, rīkojas šo noteikumu 40.22. apakšpunktā minētajā kārtībā. 

Proti, ja personai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir bijušas atņemtas uz gadu vai ilgāk vai ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, persona nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu vienā no Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) klientu apkalpošanas centriem, kurā minētos eksāmenus pieņem (ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai AM, A1, A2, A vai B1 kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu). 

Nezinot visu nepieciešamo informāciju, šķiet, ka pieņemtais CSDD lēmums par braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbību apmeklēšanu nav saistīts ar jautājumā norādīto KL 260. panta otro daļu. 

Respektīvi, saskaņā ar Ceļu satiksmes likumu (CSL) braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbības jāapmeklē divos gadījumos: 

Vēl salīdzinoši nesen psihosociālās korekcijas nodarbības jeb braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbības saskaņā ar MK noteikumiem “Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi” tika noteiktas vienīgi transportlīdzekļu vadītājiem, kuri ieguvuši noteiktu pārkāpumu uzskaites punktu skaitu. 

Proti, no 2023. gada 17. novembra pirms transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atgūšanas uzvedības korekcijas nodarbības obligāti jāapmeklē arī personām, kuras sodītas par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā vai narkotisko un citu apreibinošo vielu ietekmē un kurām pirmstermiņa veselības pārbaudē netiks konstatēta alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu pārmērīga, kaitējoša lietošana vai atkarība. 

Vairāk informācijas LV portāla publikācijā “Dzērājšoferiem būs obligāti jāapmeklē uzvedības korekcijas nodarbības”. 

Turpretī MK noteikumu “Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi” 12. punktā noteikts, ka transportlīdzekļa vadītājam piemēro šādus ietekmēšanas līdzekļus: 

  • ja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis četrus rakstisku brīdinājumu; 
  • ja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis astoņus,  apmācības kursus (semināru) ceļu satiksmes drošības jautājumos un transportlīdzekļa drošas vadīšanas jautājumos vai braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbības; 
  • ja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis 10, transportlīdzekļa vadītājam, kura vadītāja stāžs ir mazāks par diviem gadiem (turpmāk  jaunais vadītājs),  transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz vienu gadu; 
  • ja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis 12, – eksāmenu ceļu satiksmes drošības jautājumos un transportlīdzekļu vadīšanas iemaņu pārbaudi (turpmāk – eksāmeni); 
  • ja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis 16 transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz vienu gadu. 

Plašāka informācija par pārkāpumu uzskaites punktiem pieejama CSDD mājaslapā. 

Tādējādi, ja esat saņēmis lēmumu par braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbību apmeklēšanu, jāsecina, ka, vai nu jūs esat sodīts par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, vai esat ieguvis astoņus pārkāpumu uzskaites punktus. 

Jebkurā gadījumā aicinām sazināties ar CSDD (kontaktinformācija atrodama šeit), jo tieši tur jums varēs sniegt precīzu atbildi par konkrēto situāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas