E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32754
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Satiksme

Transportlīdzekļu novietošana

J
jautā:
23. maijā, 2024
Ilona

Pie daudzdzīvokļu mājas kāpņutelpas uz ietves ir organizēta stāvvieta un novietota ceļa zīme Nr. 537 Stāvvieta. Zem zīmes ir paskaidrojošā plāksnīte par automašīnu novietošanu uz ietves paaugstinājuma. Stāvvieta ir arī apzīmēta ar baltām līnijām. Saskaņā ar CSN 537. ceļa zīmes darbība ir spēkā no tās uzstādīšanas vietas. Starp zīmi un stāvvietas apzīmējumu atrodas vienīgais ietves pazeminājums, kas paredzēts gājēju brīvai pārvietošanai (t. sk. ar bērnu ratiem, invalīdu ratiem, NMPD nestuvēm) un nokļūšanai uz/no mājas kāpņutelpas. Vai ir atļauts starp zīmi un stāvvietas apzīmējumu  uz ietves pazeminājuma  novietot automašīnu?

A
atbild:
25. jūnijā, 2024

Transportlīdzekļu novietošanu dzīvojamajā zonā reglamentē Ministru kabineta noteikumu Nr. 279 Ceļu satiksmes noteikumi 141. punkts, kas noteic, ka transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja atbilstošu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transport­līdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu. 

Tādējādi, prezumējot, ka stāvvieta ir ierīkota un ceļu zīmes uzstādītas likumīgi, secināms, ka transportlīdzekļu novietošana ir likumīga, ja transportlīdzekļi novietoti apzīmētās stāvvietas robežās. Savukārt transportlīdzekļu novietošana ārpus apzīmētajām stāvvietām ir atļauta, ja tā netraucē gājēju un citu transportlīdzekļu brīvu pārvietošanos un piekļuves tiesības īpašumam.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas