E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26558
Lasīšanai: 2 minūtes
23
23

Periods, kad var iet dekrēta atvaļinājumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūnijā, 2022
Patrīcija

Labdien. Gribēju noskaidrot, kad varu iet dekrētā, ja grūtniecības uzskaitē stājos 7. nedēļā? Tiks piešķirtas 70 vai 56 atvaļinājuma dienas? Esmu darba attiecībās vairāk nekā gadu.

A
atbild:
19. jūlijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Tiesības uz grūtniecības atvaļinājumu paredz nevis darba tiesisko attiecību laiks, bet gan laiks līdz dzemdībām. Uz šo laika periodu tiek izsniegta darbnespējas lapa B (sākoties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumam, sievietei izsniedz divas darbnespējas lapas B, no kurām pirmo (par grūtniecības atvaļinājumu) noslēdz tūlīt, bet otro (par dzemdību atvaļinājumu) – pēc dzemdībām). Ja persona gaida bērnu un strādā algotu darbu, tuvojoties paredzamajam dzemdību laikam, ir tiesības doties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un saņemt maternitātes pabalstu.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2001. gada 3. aprīļa noteikumiem Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” 18. punktu un 18.2. apakšpunktu, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 32. nedēļas. Ja medicīniskā aprūpe sakarā ar grūtniecību uzsākta līdz grūtniecības 12. nedēļai un izpildīti visi ārsta norādījumi, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 30. nedēļas.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra maksā maternitātes pabalstu. Pabalsta pirmo daļu izmaksā par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām, ja topošā māte līdz 12. grūtniecības nedēļai ir stājusies medicīniskajā uzskaitē. Pabalsta otro daļu par dzemdību atvaļinājuma 56 vai 70 kalendārajām dienām izmaksā pēc bērna piedzimšanas.

Informāciju par pabalstiem vecākiem varat uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras tīmekļa vietnē.

Labs saturs
23
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas