E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32489
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Atņemtās transportlīdzekļu vadīšanas tiesības pēc noteiktā termiņa vajadzēs arī atjaunot

J
jautā:
22. aprīlī, 2024
Jänis

Sveiki! Vai var atgūt vadītāja apliecību caur tiesu ātrāk, ja vairāk nav pārkāpumu? 

A
atbild:
26. aprīlī, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Administratīvās atbildības likuma (AAL) 17. pants paredz, ka tiesību atņemšana ir personai piešķirto tiesību anulēšana, nosakot tai aizliegumu noteiktu laiku atkārtoti iegūt šīs tiesības. Savukārt pēc tiesību atņemšanas termiņa beigām personai tiesības ir jāiegūst no jauna, ievērojot normatīvajos aktos noteikto tiesību piešķiršanas kārtību. 

Tiesību atņemšanu nosaka uz laiku no viena mēneša līdz pieciem gadiem.  

AAL 14. panta otrajā daļā noteikts, ka, piemērojot sodu par administratīvo pārkāpumu, brīdinājums un naudas sods ir pamatsodi, bet tiesību atņemšana un tiesību izmantošanas aizliegums  papildsodi. 

Normatīvajos aktos netiek paredzēta iespēja ātrāk atgūt atņemtās transportlīdzekļa vadītāja tiesības (pat tad, ja tās nepieciešamas darba veikšanai vai nokļūšanai līdz ārstniecības iestādei). Transportlīdzekļu un transportlīdzekļu vadītāju valsts reģistrā izdarītais ieraksts ātrāk par noteikto termiņu netiks dzēsts. 

Vienlaikus atgādinām savlaicīgi ieplānot atņemto tiesību atjaunošanu. Pēc termiņa beigām tās vienkārši tāpat neatdos. Detalizētu informāciju par to, kā atjaunot atņemtās transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, varat atrast LV portāla publikācijā “Piemērots tiesību izmantošanas aizliegums vai atņemtas tiesības. Kā tās atjaunot?”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas