E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24374
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Atlaišanas pabalsta izmaksa, darba attiecības izbeidzot, ja iestājies pensijas vecums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2021
Baiba

Esmu nostrādājusi pašvaldībā ilgāk nekā 20 gadu. Šobrīd esmu sasniegusi pensijas vecumu un vairs nevēlos strādāt, un vecuma dēļ tas arī ir apgrūtinoši. Vai, atstājot amatu, man ir tiesības uz atlaišanas pabalstu, kas noteikts Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 17. panta pirmajā daļā?

A
atbild:
02. novembrī, 2021
Valsts kanceleja
Santa Jirgensone, Komunikācijas departamenta konsultante

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 17. panta pirmajā daļā ir uzskaitīti tie amata (dienesta, darba) attiecību izbeigšanas pamati, kuri var būt par iemeslu atlaišanas pabalsta izmaksai.

Papildu atlaišanas pabalstu izmaksas gadījumi amatpersonām (darbiniekiem), kuri nodarbināti saskaņā ar Darba likumu, noteikti Atlīdzības likuma 17. panta 11. daļā.

Līdz ar to atlaišanas pabalsts izmaksājams, ja ir konstatējams kāds no Atlīdzības likuma 17. panta pirmajā vai 11. daļā noteiktajiem gadījumiem.

Ņemot vērā, ka pašvaldībās nodarbinātie pārsvarā atrodas tieši darba tiesiskajās attiecībās un Darba likums neparedz, ka darba tiesiskās attiecības izbeidzamas, ja darbinieks ir sasniedzis noteiktu vecumu, tad pensijas vecuma sasniegšana kā tāda nav pamats atlaišanas pabalsta izmaksai darbiniekam.

Saskaņā ar Atlīdzības likuma 17. panta trīspadsmitajā daļā noteikto, ja nodarbinātais pēc paša vēlēšanās vēlas izbeigt nodarbinātības attiecības, tad atlaišanas pabalstu neizmaksā.

Vienlaikus norādām, ka Atlīdzības likuma 17. panta četrpadsmitajā daļā ir noteikts, ka, izbeidzot amata (dienesta, darba) tiesiskās attiecības pēc savstarpējas vienošanās, iestāde var izmaksāt atlaišanas pabalstu 70 procentu apmērā no mēneša vidējās izpeļņas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas