E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23010
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja gadījies saslimt komandējuma laikā ārvalstī

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2021
Ivars

Vai darba devējam ir jāmaksā alga un komandējuma nauda, ja es saslimstu, atrodoties ilgstošā komandējumā ārzemēs? Kā atvērt un noslēgt slimības lapu, ja atrodos ilgstošā komandējumā?

A
atbild:
22. aprīlī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

“MK noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” 20.1. apakšpunktā noteikts: ja darbinieks komandējuma vietā (ceļā) vai darba braucienā ir aizkavējies slimības dēļ, − pēc slimību apliecinošu dokumentu iesniegšanas viņam atlīdzina izdevumus par viesnīcu (naktsmītni) saskaņā ar MK noteikumu Nr. 969 III nodaļā un 1. pielikumā noteiktajām normām (izņemot gadījumu, ja darbinieks ārstējies stacionārā), kā arī izmaksā dienas naudu vai kompensāciju par papildu izdevumiem par laikposmu, kamēr darbinieks veselības stāvokļa dēļ nav spējis komandējuma vai darba brauciena laikā pildīt darba (dienesta) pienākumus vai atgriezties dzīvesvietā, bet ne vairāk kā par diviem mēnešiem.

Darbiniekam par slimības laiku izmaksā pārejošas darbnespējas pabalstu, slimības dienas neiekļaujot komandējuma laikā vai darba brauciena laikā,” skaidro VDI juriste Dace Stivriņa.

Ja esat saslimis komandējuma laikā ārvalstī, uz jums attiecas sociālā apdrošināšana citā ES/EEZ dalībvalstī. Jums ir jāvēršas pie ārsta kādā no medicīnas iestādēm šajā valstī un jālūdz noformēt darbnespējas lapu. Ārsts noformēs un iesniegs Latvijai starptautisko slimības lapu: E 116 veidlapu.

Ja ārstam nav zināma Latvijas valsts kompetentā iestāde, kurai ir adresējama veidlapa, šo informāciju var lūgt sniegt pašai personai vai minēto aili atstāt neaizpildītu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas