E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2236
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par darba līgumu uz noteiktu laiku un došanos bērna kopšanas atvaļinājumā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2013
Līga Kalniņa

Labdien! Esmu pieņemta darbā uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku (līgumā nav norādīts datums). 10.jūnijā pati eju dekrētā, kolēģe darbā atgriežas augustā. Vai un kad mani atlaidīs no darba?

A
atbild:
24. aprīlī, 2013
Valsts darba inspekcija
Vilnis Virza, Darba tiesību nodaļas vadošais juriskonsults

Darba likuma 113.pants paredz regulējumu par darba līguma izbeigšanos, kas noslēgts uz noteiktu laiku. Minētā panta pirmā daļa nosaka, ka darba tiesiskās attiecības pēc līguma, kas noslēgts uz noteiktu laiku, izbeidzas ar dienu, kad izbeidzas darba līguma termiņš. Savukārt šā panta otrā daļa paredz, ja darba līgumā, kas noslēgts uz noteiktu laiku, nav noteikts beigu termiņš, darba devējam ir pienākums rakstveidā paziņot darbiniekam par gaidāmo darba tiesisko attiecību izbeigšanos ne vēlāk kā divas nedēļas iepriekš.

Tas nozīmē, ka līgums, kas ir noslēgts uz noteiktu laiku un izbeidzas, iestājoties noteiktiem apstākļiem, piemēram, darbiniekam atgriežoties no bērna kopšanas atvaļinājuma, izbeidzas ar noteikto dienu, par to paziņojot ne vēlāk kā divas nedēļas iepriekš.

Darba līguma izbeigšana sakarā ar tā termiņa notecējumu ir pieļaujama arī gadījumos, ja, termiņam notekot, darbiniekam ir pārejoša darbnespēja, darbinieks ir atvaļinājumā vai neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ, kā arī grūtniecības gadījumā. Šādos gadījumos nav piemērojamas Darba likuma 109.panta (par darba devēja uzteikuma aizliegumu un ierobežojumiem) aizsargājošās normas, jo darba attiecības netiek izbeigtas ar darba devēja uzteikumu, bet gan sakarā ar darba līguma termiņa izbeigšanos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas