E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22086
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Valsts valodas lietošana darba tiesisko attiecību tvērumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2021
Olegs

Saskaņā ar Valsts valodas likuma 6. panta otro daļu privāto iestāžu, organizāciju, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) darbiniekiem, kā arī pašnodarbinātajām personām valsts valoda jālieto tad, ja to darbība skar likumīgas sabiedriskās intereses (sabiedrisko drošību, veselību, tikumību, veselības aizsardzību, patērētāju tiesību un darba tiesību aizsardzību, drošību darba vietā, sabiedriski administratīvo uzraudzību). Ja Latvijas uzņēmums nesniedz nekāda veida pakalpojumus Latvijas patērētājiem, vai tas pilnīgi atbrīvo tā darbiniekus no Valsts valodas likuma prasību ievērošanas?

A
atbild:
11. janvārī, 2021

Kā tas norādīts jautājumā, Valsts valodas likuma 6. panta 2. daļa noteic, ka privāto iestāžu, organizāciju, uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) darbiniekiem, kā arī pašnodarbinātajām personām valsts valoda jālieto tad, ja to darbība skar likumīgas sabiedriskās intereses (sabiedrisko drošību, veselību, tikumību, veselības aizsardzību, patērētāju tiesību un darba tiesību aizsardzību, drošību darba vietā, sabiedriski administratīvo uzraudzību).

Ja Latvijā reģistrēta komercsabiedrība nodarbina darbiniekus, kuri savā darbā nekādi neskar likuma 6. pantā 2. daļā noteikto tvērumu, tad attiecīgajiem darbiniekiem nav pienākuma pārvaldīt valsts valodu.

Līdz ar to darba devējam ir jāinformē nodarbinātais par visām uz viņu attiecināmajām tiesību aktu prasībām darbiniekam saprotamā valodā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas