E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21688
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pie darba devēja jāvēršas rakstveidā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2020
Katrīna

Labdien! Vai ir kāds likums, kas regulē maiņu darba kārtību un to, kādas maiņas tiek iedalītas katram darbiniekam? Ir aizdomas, ka uz personīgās nepatikas pamata vadītāja ir salikusi grafikā man gandrīz tikai vakara maiņas (13.00–21.30), kaut mutiski esam runājušas par to, ka man ir bērns pirmsskolas vecumā, kas apmeklē bērnudārzu, un šī iemesla dēļ nevaru strādāt tik daudz vakara maiņu, jo nav kas bērnu pieskata. Līdz šim (10 mēnešus) grafikā viss ir bijis labi, kā esam runājušas, bet šomēnes pēc nelielas nesaprašanās grafiks pilnībā neatbilst tam, ko esam runājušas un ar ko līdz šim nav bijušas problēmas. Pārējām darbiniecēm ir saliktas tikai rīta maiņas, kaut arī viņām nav bērnu. Vai šādi drīkst diskriminēt, kaut darba devējs, pieņemot darbā, ir bijis informēts par man nepieciešamo grafiku?

A
atbild:
24. novembrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 139. panta piektā daļa noteic, ka darba devējs ir atbildīgs par darba organizāciju, tostarp darba laika grafika sastādīšanu, un tam ir pienākums iepazīstināt darbiniekus ar maiņu grafiku ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms to stāšanās spēkā.

Veidu, kā tas tiek orgnizēts, Darba likums tieši neparedz.

Saskaņā ar Darba strīdu likumu visas domstarpības vispirms tiek risinātas uzņēmumā vai nepieciešamības gadījumā tiesā.

Lai ietekmētu pašreizējo situāciju, jums var ieteikt rakstveidā vērsties pie darba devēja ar lūgumu iespēju robežās ievērot proporcionalitāti rīta un vakara maiņu sadalījumā un, sagatavojot maiņu grafiku turpmākajam laikam, ņemt vērā jūsu kā pirmsskolas vecuma bērna vecāka tiesības vakara stundas pavadīt kopā ar bērnu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas