E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21175
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai, aprēķinot vidējo izpeļņu, tiek ņemts vērā VID izmaksātais dīkstāves pabalsts

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2020
Angelika

Labdien! Interesējos par to, kā šogad tiek aprēķināta atvaļinājuma nauda, jo tāda situācija valstī ir pirmo reizi. Darbinieki, kas ārkārtējās situācijas laikā bija pieteikti dīkstāvei, vienu vai divus mēnešus no VID saņēma samaksu vidējās algas apmērā. Ja atvaļinājuma naudu parasti rēķina no iepriekšējo 6 mēnešu atalgojuma, kā tā tiek aprēķināta šajā gadījumā? Vai uzņēmums sasummē pārējo 5 vai 4 mēnešu algas un šajos dīkstāves mēnešos aprēķinā parādās 0,00? Vai tiek ņemta vērā VID izmaksātā summa? Vai arī tiek skaitīti 6 mēneši no perioda pirms dīkstāves? Daži kolēģi dīkstāvē bija gan aprīlī, gan maijā. Vai viņiem aprēķinā būs 2 dīkstāves mēneši?
Ja darbinieks gāja atvaļinājumā no 24.08. līdz 06.09., bet bija dīkstāvē visu aprīli, par ko no VID saņēma vidējo izpeļņas summu (apmēram 560 eiro), kā tiek aprēķināta atvaļinājuma nauda?

A
atbild:
21. septembrī, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Uz dīkstāves pabalsta izmaksu nav attiecināmas Darba likuma normas. Dīkstāves pabalsta izmaksu regulēja speciālie normatīvie akti. Līdz ar to dīkstāves pabalsts un laiks, par kuru darbiniekam tika izmaksāts dīkstāves pabalsts, netiek ieskaitīts vidējas izpeļņas aprēķinā, līdzīgi kā darbnespējas lapas B apmaksas gadījumā, ko apmaksa Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Saskaņā ar Darba likuma 75. panta astoto daļu par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

Vidējās izpeļņas aprēķināšanas kārtību nosaka Darba likuma 75. pants. Saskaņā ar Darba likuma 75. panta pirmo daļu visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar Darba likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Darba likuma 75. panta ceturtā daļa noteic, ka dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu laikā nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā. Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu šā likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos.

Piemēram, ja 08.09.2020. darba devējam ir radies pienākums aprēķināt darbiniekam vidējo izpeļņu par atvaļinājuma periodu, tad darbiniekam atbilstoši Darba likuma 75. panta pirmās daļas regulējumam vidējā izpeļņa ir aprēķināma no darbiniekam aprēķinātās darba samaksas pēdējos sešos kalendāra mēnešos no 2020. gada marta līdz 2020. gada augustam, neskatoties uz to, ka darbiniekam šajā laika periodā ir bijis arī attaisnotas prombūtnes periods, par kuru tika maksāts dīkstāves pabalsts, tāpat kā periodiska darbnespējas perioda vai atvaļinājuma gadījumā. Nav tiesiska pamata vidējās izpeļņas aprēķināšanai ņemt par pamatu sešus kalendāros mēnešus pirms šī perioda.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas