E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32440
Lasīšanai: 2 minūtes

Slēptā videonovērošana

J
jautā:
17. aprīlī, 2024
ANTONIJA

Labdien! Vai dzīvokļu kooperatīvam viņu ofisā ir tiesības filmēt ar slēptu kameru klientu bez viņa piekrišanas, viņam nezinot? Ja nav, kā tas ir sodāms?

A
atbild:
09. maijā, 2024

Videonovērošana ir datu apstrāde, kurā pārzinis iegūst personas datus tieši no datu subjekta. Tas nozīmē, ka pārzinim jāievēro Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 piektais, sestais un trīspadsmitais pants.  

Minētie panti noteic, ka datu apstrādei jābūt veiktai ar konkrētu nolūku, tiesiski un datu subjektam pārredzamā veidā (proti, jāsniedz informācija par pārzini un cita informācija, kas ietverta regulas 13. pantā). 

Slēpta videonovērošana vērtējama kritiski, t. i., pirmšķietami secināms, ka pārzinim dzīvokļu kooperatīvam, biroja vadībai nav tādu likumīgu mērķu un tiesisko pamatu, kas attaisnotu minēto datu apstrādi.  

Sākotnēji jums ir jāvēršas pie dzīvokļu kooperatīva vadības ar prasību pamatot vai pārtraukt datu slēptu apstrādi. Gadījumā, ja jūsu prasījumi netiek izpildīti un slēptā videonovērošana turpinās, jums ir tiesības iesniegt motivētu sūdzību Datu valsts inspekcijā, kas izvērtēs pārkāpuma būtību un piemēros administratīvo atbildību par regulas pārkāpumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas