E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24274
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Ja slimības lapa izsniegta pēc nostrādātas darba dienas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2021
Artūrs

Labdien! Man ir šāda situācija: strādāju maiņu darbu (8 stundas viena maiņa). Nostrādāju pirmdien maiņu no 07.00 līdz 15.30 (pilna darba diena), tad pēc darba aizgāju pie ģimenes ārsta un tajā pašā pirmdienā atvēru slimības lapu. (Tāda pati situācija var būt ar nakts maiņām, kad, atnākot no rīta pēc nakts maiņas, es atveru slimības lapu.) Vai nostrādātās darba stundas tiks apmaksātas, ņemot vērā, ka es atvēru slimības lapu, vai arī tā skaitīsies kā pirmā A slimības lapas diena, kura netiek apmaksāta? Vai arī darba devējs gan apmaksās pilnā apmērā nostrādātās 8 stundas un arī skaitīs šo dienu kā A slimības lapas pirmo (neapmaksājamo) dienu un no rītdienas jau sāks maksāt slimības naudu? Jau iepriekš liels paldies par atbildi!

A
atbild:
01. oktobrī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Saskaņā ar Darba likuma 130. panta regulējumu darba laiks Darba likuma izpratnē ir laikposms no darba sākuma līdz beigām, kura ietvaros darbinieks veic darbu un atrodas darba devēja rīcībā, izņemot pārtraukumus darbā. Darba laika sākumu un beigas nosaka darba kārtības noteikumos, maiņu grafikos vai darba līgumā. Ja noteikta summētā darba laika organizācija, darba laika sākumu un beigas nosaka darba grafikā.

Darba likuma 131. panta pirmā daļa noteic, ka dienas darba laiks Darba likuma izpratnē ir darba laiks diennakts periodā. Tādējādi attiecīgais regulējums noteic, ka darba dienas darba laiks var tikt organizēts jebkurā diennakts periodā.

Savukārt saskaņā ar Darba likuma 137. panta pirmo daļu darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, kā arī atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. No šīs normas izriet darba devēja pienākums uzskaitīt darbinieka faktiski nostrādāto stundu skaitu gan kopumā, gan atsevišķi Darba likuma 137. panta regulējumā noteiktos apstākļus. Darba laika uzskaites dokumentācijā norādītajai informācijai ir jābūt tādai, lai tā precīzi atbilstu darbinieka faktiski nostrādātajam laikam un faktiskajiem apstākļiem.

Par jūsu aprakstīto situāciju, kad darbinieks pēc darba veikšanas sev noteiktajā darba dienā veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ  vēršas pie ārstējošā ārsta, kurš darbiniekam izsniedz darbnespējas lapu, norādāms, ka praksē ir iespējami gadījumi, kad darba devējam atbilstoši faktiskajiem apstākļiem darba laika uzskaites dokumentācijā attiecībā uz vienu kalendāra dienu ir jāveic gan nostrādāto stundu uzskaite, gan jānorāda darbinieka attaisnota prombūtne. Darba devējs nav tiesīgs darbinieka darba dienas laikā nostrādātās stundas, kas sakrīt arī ar izsniegtās darbnespējas lapas pirmo darbnespējas dienu, neuzskaitīt un neizmaksāt par tām darba samaksu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas