E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18146
Lasīšanai: 2 minūtes
14
14

Kas ir “uzņēmējdarbība” un “uzņēmējdarbības forma”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. oktobrī, 2019
Maris I

Lūdzu, paskaidrojiet jēdzienus “uzņēmējdarbība” un “uzņēmējdarbības forma”.

A
atbild:
11. oktobrī, 2019

Uzņēmējdarbība ir fiziskas vai juridiskas personas saimnieciskā darbība, kas saistīta ar kapitāla ieguldīšanu un vērsta uz preču ražošanu, realizāciju, dažādu darbu izpildi, pakalpojumu sniegšanu, tirdzniecību u. c. Uzņēmējdarbības tiešais nolūks var nebūt peļņas gūšana.

Praksē jēdzienu “uzņēmējdarbība” mēdz lietot vārda “komercdarbība” vietā, analoģiski vārda “komersants” vietā tiek lietots jēdziens “uzņēmums”. Jāatzīst, ka saskaņā ar Komerclikumu komercdarbība ir uzskatāma par vienu no uzņēmējdarbības veidiem, tā ir atklāta saimnieciskā darbība, kuru savā vārdā peļņas gūšanas nolūkā veic komersants. Savukārt komersants Komerclikuma izpratnē ir komercreģistrā ierakstīts individuālais komersants, personālsabiedrība un kapitālsabiedrība.

Savukārt ar “uzņēmējdarbības formu” visbiežāk praksē saprot saimniecības darbības veidu pēc pamatkapitāla apjoma, atbildības un peļņas sadales formām, piemēram, kapitālsabiedrību (akciju sabiedrība (AS), sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA)), pilnsabiedrību, komandītsabiedrību, kooperatīvo sabiedrību, zemnieka vai zvejnieka saimniecību u. tml.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas