E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2643
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa atvieglojuma nav par laulāto, kurš ir saimnieciskās darbības veicējs

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūlijā, 2013
Anna Puķe

Labdien! Vēlējos lūgt skaidrojumu par IIN likumu attiecībā par apgādībā esošajām personām. Kurš likuma pants nosaka, ka apgādībā nevar būt nestrādājošs laulātais, kurš negūst regulārus ienākumus, bet kurš ir reģistrējies kā IK, taču saimnieciskā darbība nav veikta vairāk kā 10 gadus, par ko liecina katru gadu sniegtie gada pārskati.

A
atbild:
30. jūlijā, 2013

Atbilstoši likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13.pantam nodokļu maksātājam paredzēts atvieglojums par nestrādājoša laulātā uzturēšanu, ja šai personai nav piešķirta pensija un tā nesaņem pensiju saskaņā ar likumu „Par valsts pensijām” vai citas valsts pensiju, izņemot apgādnieka zaudējuma pensiju, Ministru kabineta noteiktajā apmērā.

Atbilstoši likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.panta 1.1daļai par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Saimnieciskā darbība ietver arī individuālā komersanta darbību.

Līdz ar to, ja fiziskā persona ir reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja, tad tā veic saimniecisko darbību kā individuālais komersants un nav nestrādājošs laulātais, un par viņu nav tiesības saņemt likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13.pantā noteikto nodokļa atvieglojumu.

Lai rastos tiesības saņemt nodokļa atvieglojumu par nestrādājošu laulāto, laulātajam jāveic visas nepieciešamās darbības, lai pārtrauktu savas saimnieciskās darbības, kura netiek veikta vairāk kā 10 gadus, reģistrācijas faktu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas