E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20420
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Dārza mājas atjaunošana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūnijā, 2020
Marina

Labvakar! Vajadzīga konsultācija. Ir dārza mājiņa ar terasi, platums līdz 25 m2. Celta ap 1970. g. pēc projekta. Mājiņa tagad ir ļoti sliktā stāvoklī. Izdomājām, kā varam to palabot, nemainot iekštelpas platumu un veicot uzlabojumus: ārsienas pastiprināt ar blokiem, mainīt logus, durvis, jumta segumu un iekšā uztaisīt kosmētisko remontu. Vai šīs izmaiņas varam veikt kā rekonstrukciju, vai tomēr šo var uztvert kā renovāciju? Paldies!

A
atbild:
15. jūnijā, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Rīgas pilsētas būvvalde
Edgars Butāns, Vadītāja biroja sabiedrisko attiecību projektu vadītājs

Pareizie termini būtu atjaunošana vai pārbūve. Šajā gadījumā, ja netiek mainīts ēkas būvapjoms, tā ir atjaunošana.

Par būvdarbu saskaņošanu – viss atkarīgs, vai minētā ēka atrodas pilsētā/ciemā vai lauku teritorijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 52 “Ēku būvnoteikumi” 7.3. apakšpunkts noteic, ka būvniecības dokumentācija nav nepieciešama pirmās grupas ēkas fasādes apdares atjaunošanai, visu logu nomaiņai, fasādes siltināšanai, jumta siltināšanai, jumta ieseguma nomaiņai, pagraba siltināšanai, ja ēka nav valsts aizsargājamais kultūras piemineklis un atrodas ārpus pilsētām un ciemiem.

Ja ēka atrodas ārpus pilsētas/ciema un plānotie būvdarbi kvalificējas “Ēku būvnoteikumu” 7.3. apakšpunktam, būvniecības dokumentācija atjaunošanas darbiem nav nepieciešama. Ja būvdarbi nekvalificējas iepriekšminētajam apakšpunktam vai ēka atrodas pilsētā/ciemā, nepieciešams izstrādāt paskaidrojuma rakstu.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 1. pielikumā definēts, ka 1. grupas ēkai ir iespējami trīs gadījumi:

  • mazēka (vienstāva ēka, arī nojume un palīgēka, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 m²);
  • ārpus pilsētu un ciemu teritorijām vienstāva lauku saimniecību nedzīvojamā ēka, kura nav paredzēta dzīvnieku turēšanai, un palīgēka (piemēram, saimniecības ēka, noliktava, šķūnis, pagrabs, nojume, garāža) ar apbūves laukumu līdz 60 m²;
  • atsevišķa rūpnieciski izgatavota vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m², tai skaitā konteinertipa ēka vai būvizstrādājums, izņemot ēku, kurā tiek izvietota bīstama iekārta.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas