E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20344
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Kā jāslēdz līgums ar dzīvokļa īpašnieku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2020
Skaidrīte

Dzīvoju četru dzīvokļu mājā, kas nepieder namu pārvaldei vai kooperatīvam. Katra dzīvokļa īpašnieks ik mēnesi iemaksā noteiktu naudas summu, no kuras tiek veikti maksājumi par koplietošanas elektrību, atkritumu apsaimniekošanu, zemes nomu, kā arī apkārtnes un mājas uzlabošanas darbiem. Kā pareizi jāslēdz līgums ar katru dzīvokļa īpašnieku, un pie kādas kategorijas mūsu māja pieder? Vai pietiek ar mutisku vienošanos?   

A
atbild:
09. jūnijā, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Diemžēl jautājumā nav iekļauta informācija par to, kam ēka pieder un vai tā sadalīta dzīvokļu īpašumos, kas ļautu precīzāk atbildēt uz lasītāju interesējošiem jautājumiem.

Vispārīgi atbildes par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu meklējamas Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā. Saskaņā ar šī likuma 5. panta noteikumiem dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana (arī ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītu lēmumu pieņemšana, darījumu slēgšana) ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums. Ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītie lēmumi dzīvokļu īpašumu mājā tiek pieņemti Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā. Saskaņā ar šī paša likuma 10. panta 2. daļas noteikumiem dzīvojamās mājas īpašnieks uzdod pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu, rakstveidā noslēdzot ar viņu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu (turpmāk – pārvaldīšanas līgums). Dzīvokļu īpašnieki pārvaldīšanas līgumu slēdz saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, kas pieņemts Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā. Noslēgtais pārvaldīšanas līgums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam.

Uz kopīpašumā esošas dzīvojamās mājas pārvaldīšanu attiecināmi Civillikumā noteiktie īpašuma aprobežojumi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas