E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32374
Lasīšanai: 3 minūtes

Motociklu novietošana

J
jautā:
12. aprīlī, 2024
Edgars

Mūsu mājas pagalmā ir novietota ceļa zīme Nr. 523 “Stāvēšanas aizlieguma zona”. Vai zīme attiecas uz motocikliem, kuri novietoti uz gājēju ietves? Vai īpašnieki var tur atstāt savus spēkratus? Vai tas ir likumīgi? 

A
atbild:
08. maijā, 2024

Kā norādīts jautājumā, runa ir par transportlīdzekļu novietošanu dzīvojamo māju pagalmā, t. i., dzīvojamā zonā. 

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 141. punktam transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transportlīdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu. 

Savukārt vispārīgā apstāšanās un stāvēšanas kārtība noteikta minēto noteikumu 121. punktā, proti, ja ar ceļa zīmēm vai ceļa apzīmējumiem nav noteikts citādi, apstāties un stāvēt aizliegts uz ietvēm, gājēju ceļiem, gājēju un velosipēdu ceļiem, kopīgiem gājēju un velosipēdu ceļiem, velosipēdu ceļiem un velojoslām, izņemot šo noteikumu 117. punktā minētos gadījumus. 

Turpretī 117. punktā norādīts, ka stāvvietās pie ietves vai, uzbraucot uz ietves, ja stāvvieta apzīmēta ar 529., 537. vai 539. ceļa zīmi un 830.–839. papildzīmi, tajās norādītajā veidā atļauts stāvēt motocikliem, tricikliem, kvadricikliem un vieglajiem automobiļiem bez piekabēm, bet, ja stāvvieta apzīmēta ar 830. vai 831. papildzīmi, – arī vieglajiem automobiļiem ar piekabēm, kā norādīts ar attiecīgo papildzīmi un ceļa apzīmējumiem. Stāvvietās uz ietves transportlīdzekļi jānovieto vienā rindā iespējami tuvu brauktuvei. Uz ietves atļauts stāvēt velosipēdiem, elektroskrejriteņiem, divriteņu mopēdiem un motocikliem bez blakusvāģa, ja tas netraucē gājēju pārvietošanos. 

Tā kā jautājumā ir minēts, ka attiecīgajā darbības zonā ir uzstādīta 523. ceļa zīme, t. i., stāvēšanas aizlieguma zona, atbilstoši minēto noteikumu 122.3. punktam apstāties un stāvēt aizliegts uz visiem ceļiem teritorijā, kurā iebraukšana apzīmēta ar 523. ceļa zīmi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 113 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas