E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18159
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Kāda veida būvēm nepieciešams būvprojekts, un ko der zināt par dīķa rakšanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2019
Laura

Labdien! Mani interesē divi jautājumi – iespējams, arī jūsu portāla lasītājiem šie jautājumi būs tikpat aktuāli. Kāda veida būvēm ir nepieciešams būvprojekts (piemēram, ja būve nav paredzēta dzīvošanai vai mājlopu uzturēšanai)? Un ko der zināt par dīķa rakšanu privātīpašumā?

A
atbild:
11. oktobrī, 2019

Būves iedala trīs grupās atkarībā no būvniecības sarežģītības un iespējamās ietekmes uz vidi. Pirmā ir zemākā, bet trešā ir augstākā grupa. Ēku un inženierbūvju iedalījums grupās noteikts Vispārīgo būvnoteikumu  (Ministru kabineta (MK) 19.08.2014. noteikumi Nr. 500) 1. pielikumā. Ēku iedalījumam grupās ir noteikti dažādi kritēriji – stāvu skaits, cilvēku skaits, platība un apbūves laukums, būvtilpums, kā arī jauda. Lai noteiktu, vai ēka pieder pie konkrētās grupas ēkām, jābūt spēkā vienai no minētajām klasifikācijas pazīmēm. Konkrēti klasifikācijas kritēriji ir noteikti pirmajai un trešajai grupai, bet otrajā grupā klasificē tās ēkas, kuras neatbilst nevienai no divām grupām.

Piemēram, pirmās grupas ēkas iedalījuma kritērijā “Platība, apbūves laukums” ir iespējami trīs gadījumi:

1) mazēka (vienstāva ēka, t. sk. nojume un palīgēka, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 );

2) ārpus pilsētu un ciemu teritorijām vienstāva lauku saimniecību nedzīvojamā ēka, kura nav paredzēta dzīvnieku turēšanai, un palīgēka (piemēram, saimniecības ēka, noliktava, šķūnis, pagrabs, nojume, garāža) ar apbūves laukumu līdz 60 m²;

3) atsevišķa rūpnieciski izgatavota vienstāva ēka ar apbūves laukumu līdz 60 m², arī konteinertipa ēka vai būvizstrādājums, izņemot ēku, kurā tiek izvietota bīstamā iekārta.

Vairāk par vienstāva rūpnieciski izgatavotām ēkām LV portāls rakstījis publikācijā “Kā uzstādīt rūpnieciski ražotas vienstāva ēkas līdz 60 m²”.

Ja būve nav paredzēta dzīvošanai vai dzīvnieku turēšanai, tad atkarībā no tās lieluma, atrašanās vietas, būvju grupas un būvniecības veida (piemēram, jauna būvniecība, atjaunošana, pārbūve, nojaukšana) mainās izstrādājamo dokumentu veids un apjoms.

Ja ēka atbilst pirmās grupas ēkas klasifikācijas pazīmei, tad būvvaldē iesniedzams paskaidrojuma raksts ar būvniecības ieceres dokumentāciju (MK 02.09.2014. noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 22. punkta 1. pielikums), bet lielākai ēkai (otrās vai trešās grupas ēkai) – būvniecības iesniegums un būvprojekts minimālā sastāvā (MK 02.09.2014. noteikumu Nr. 529 28. punkta 4. pielikums).

Pirms ķerties pie dīķa rakšanas, zemes īpašniekam nepieciešams iecerēto darbību saskaņot ar vietējo pašvaldību un saņemt citu iestāžu atļauju. Tās nepieciešamība ir atkarīga gan no iecerētā dīķa izmēriem, gan rakšanas rezultātā iegūtā materiāla tilpuma un tā realizēšanas mērķiem. Sīkāk LV portāls dīķa rakšanu skaidrojis publikācijā “Dīķis privātā saimniecībā. Ko der zināt, pirms to rakt”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas