E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17600
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
6
1
6

Dzeloņdrāšu izmantošana žogos nav atļauta

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2019
Aleksejs Maculevičs

Kādi noteikumi jāievēro, būvējot žogu pie daudzdzīvokļu mājas? Vēlos noskaidrot, vai kaimiņi ir likumīgi uzstādījuši aptuveni 30–40 centimetru augstu žogu no dzeloņdrāts, kas, manuprāt, var apdraudēt mazus bērnus, jo tas ir ass un bīstams.

A
atbild:
24. jūlijā, 2019
Inese Helmane
LV portāls
Rīgas pilsētas būvvalde
Kristīne Bašķere, Vadītāja biroja galvenā speciāliste

Žogs ir inženierbūve, bet tā ierīkošana ne vienmēr ir jāsaskaņo ar būvvaldi. Ja būvniecība nav publiskā teritorijā, žoga izbūvei kā labiekārtojuma elementam būvniecības ieceres dokumentācija nav nepieciešama.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 2. pielikumam žogs ir pirmās grupas būve. No Ministru kabineta noteikumu Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi” 6.3.4. apakšpunkta izriet, ka būvniecības dokumentāciju nepieciešams izstrādāt tad, ja žogs atrodas publiskajā ārtelpā. Publiskā ārtelpa ir sabiedrībai pieejamas teritorijas un telpa, ko veido ielas, bulvāri, laukumi, parki, dārzi, skvēri, pagalmi, krastmalas, pasāžas, promenādes un citas vietas, kas nodotas publiskai lietošanai neatkarīgi no to īpašuma piederības. Piemēram, žogs gar ielu ir jāskaņo būvvaldē, jo tas eksponējas pret ielu un tiek vizuāli uztverts no publiskās ārtelpas. Tāpat arī daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pagalms var tikt uzskatīts par publisko ārtelpu, ja tas ir sabiedrībai pieejams un nodots publiskai lietošanai.

Žoga izbūves prasības Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā ir noteiktas Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu (RTIAN) 3.14. nodaļā “Žogs”.

Par konkrēto adresi runājot, RTIAN 368.6. punkts nosaka: ir aizliegta dzeloņdrāšu izmantošana žogos, izņemot, ja to paredz normatīvie akti. Šajā gadījumā būvvaldes būvinspektori objektu apsekos un tiks pieņemti nepieciešamie mēri.

Žoga izbūves prasības vienkāršotā veidā Rīgas pilsētas būvvalde ir izskaidrojusi infografikā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas