E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4578
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Inženierkomunikācijas līdz centrālajiem stāvvadiem ir atsevišķais īpašums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2014
Dace Liepiņa

Labdien. Saņēmu regresa prasību no apdrošinātāja vēstules formā, kas pieprasa segt zaudējumus, kas radušies kaimiņam (bankas NĪ) sakarā ar dzīvokļa nopludināšanu. Apdrošinātājs savu prasību pamato ar to, ka apsaimniekotājs esot norādījis uz manu vainu, jo noplūde sākās manā dzīvoklī. Iemesls - karstā ūdens caurplūdes caurules (ar dvieļu žāvētāju), kas atrodas manā dzīvoklī, caurums, kas radies visbanālākās korozijas rezultātā. Vai man jāuzskata sevi par vainīgu, ja mājas kopīpašumā atrodas caurules ar acīmredzami iztecējušu ekspluatācijas termiņu? Vai apsaimniekotājs drīkst tā vienkārši norādīt, ka es esmu vainīga, lai gan caurplūdes caurule nav mans atsevišķais īpašums? Piebildīšu, ka tā saucamais dvieļu žāvētājs netika lietots pilnīgi nekādiem nolūkiem, jo kopā ar visu pārējo caurules daļu (5. stāvā šī caurule apjož visu vannasistabu) nosegts ar reģipsi, atstājot pieejai 2 lielas ventilācijas lūkas ar noņemamām restēm. Kādi varētu būt normatīvi attiecībā uz šo?

A
atbild:
20. jūnijā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs (LNĪPA) Vitolds Peipiņš, šis nav vienkāršs jautājums. Ja caurules atrodas zem sienas seguma un dzīvokļa īpašnieks nav nedz tās mainījis, nedz arī varējis konstatēt to tehnisko stāvokli, viņš nevar būt atbildīgs par bojājumu un tā rezultātā nodarītajiem zaudējumiem. Mājas pārvaldniekam nekādā ziņā nevajadzētu steigties ar atzinumu par dzīvokļa īpašnieka vainošanu, bet tikai jākonstatē fakts, ka ir bijusi ūdens noplūde.

„Tālāk tas ir divu pušu – divu dzīvokļu īpašnieku – savstarpējais strīds. Pirmais, kas šādos gadījumos būtu jādara, - ir jāizsauc sertificēts speciālists, kas sniedz oficiālu atzinumu par iemeslu, kādēļ ir notikusi ūdens noplūde, un īpašnieka iespējām avārijas iespēju pamanīt un to novērst. Šādu speciālista pakalpojumu var piedāvāt neatkarīgie sertificētie namu pārvaldnieki, jo, iespējams, namu pārvaldē tādi santehniķi nemaz nestrādā.”

A.Peipiņš skaidro, ka ūdensvada centrālie stāvvadi patiešām ir mājas kopīpašuma daļa, bet tā atzari, kas atrodas dzīvoklī, ir pieskaitāmi atsevišķajam īpašumam, un ir liela iespējamība, ka atbildība tad gulstas uz dzīvokļa īpašnieku. Par to, vai no īpašnieka ir piedzenami zaudējumi,  nereti notiek arī tiesvedība.

Dzīvokļa īpašuma likuma 3.pants nosaka – atsevišķais īpašums ir inženiertīkli un inženierkomunikācijas līdz kopīpašuma stāvvadiem. Ja konfliktu neizdodas risināt, varam ieteikt pēc padoma vērsties LNĪPA.  

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 213 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas