E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4318
Lasīšanai: 2 minūtes
8
8

Stāvvadi ir mājas kopīpašuma daļa

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. maijā, 2014
Anita Riekstiņa

Vai stāvvada nomaiņai (ne pārvietošanai, bet tikai veco cauruļu aizstāšanai ar jaunām, tāda paša diametra) ir nepieciešama būvvaldes atļauja (vai pietiek ar saskaņojumu ar apsaimniekotāju)? Vai stāvvada maiņa uzskatāma par vienkāršotu rekonstrukciju?

A
atbild:
27. maijā, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvokļa īpašuma likuma 3.pants cita starpā nosaka: atsevišķais īpašums (tātad dzīvokļa īpašnieka īpašums) ir inženiertīkli un inženierkomunikācijas līdz kopīpašuma stāvvadiem.

Minētā likuma 11.pants „Dzīvokļa īpašnieka tiesības rekonstruēt, renovēt vai restaurēt dzīvokļa īpašumu” nosaka:

„(1) Dzīvokļa īpašniekam ir tiesības bez saskaņošanas ar citiem dzīvokļu īpašniekiem, bet ievērojot normatīvo aktu prasības, rekonstruēt, renovēt vai restaurēt (turpmāk — pārbūvēt) atsevišķo īpašumu, ciktāl tas neskar kopīpašumā esošo daļu vai citus dzīvokļu īpašumus./../”

Ja atsevišķā īpašuma pārbūve skar kopīpašumā esošo daļu, dzīvokļa īpašniekam nepieciešams saņemt dzīvokļu īpašnieku kopības piekrišanu šajā likumā noteiktajā kārtībā(11.panta trešā daļa).

Tātad, lai vispār varētu ķerties pie stāvvadiem, saskaņā ar likumā noteikto Jums vispirms ir jāiegūst pārējo dzīvokļu īpašnieku piekrišana (šo procedūru nosaka likuma 16. un 17.pants).

Tādēļ pirms jebkādu darbību uzsākšanas Jums vispirms vajadzētu sazināties ar mājas apsaimniekotāju un precīzi saskaņot, kā šie darbi ir darāmi un kādas atļaujas tam nepieciešamas.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas