E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17260
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Ja veselības stāvokļa dēļ vairs nevar strādāt

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2019
Jolanta

Kādai jābūt ārsta zīmei, kas apliecina, ka darbinieks nav spējīgs turpināt darba attiecības ar darba devēju, ja veselības dēļ jāpamet darbs? Vai šo zīmi var izsniegt ģimenes ārsts?

A
atbild:
26. jūnijā, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Nē, atzinuma izsniegšana par personas veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam neietilpst ģimenes ārsta kompetencē.

Darba likuma 101. panta pirmās daļas 7. punkts vispārīgi nosaka to, ka jābūt ārsta apliecinājumam par darbinieka spējām veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ. Savukārt Ministru kabineta (MK) 2009. gada 10. marta noteikumi Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” konkretizē Darba likuma 101. panta pirmās daļas 7. punkta saturu. (Augstākās tiesas 2012. gada 25. oktobra sprieduma lietas Nr. SKC-1325/2012 (C29597511) 8. punkts).

Saskaņā ar minētajiem MK noteikumiem veselības pārbaudi veic arodslimību ārsts. Nosūtot nodarbināto uz veselības pārbaudi, darba devējs izsniedz darbiniekam veselības pārbaudes karti.

Arodslimību ārsts pēc tam, kad saņemti izmeklējumu un speciālistu apskates rezultāti un veikta personas izmeklēšana, sniedz atzinumu par personas veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam, aizpildot abos veselības pārbaudes kartes eksemplāros II sadaļu “Atzinums par personas veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam”.

Tātad atzinumu par darbinieka spējām veikt darba pienākumus sniedz arodārsts.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas