E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1654
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Atlaišanas pabalsts jāizmaksā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. novembrī, 2012
Ineta

Labdien! Strādāju ražošanā. Patreiz esmu uz zilās lapas un dakteris saka, ka jāmaina darbs, jo tas manai veselībai nav piemērots. Zinu, ka ir daži uzņēmumi, kuros ja ārsts dod rakstisku ziņojumu, ka nevar veikt konkrēto darbu veselības dēļ, darba vieta izmaksā kompensāciju mēneša apmērā. Sakiet lūdzu, vai kompensācijas izmaksāšana, ja veselības dēļ nevar veikt konkrēto darbu, ir konkrētas darba vietas pieņemts lēmums, vai tas ir darba likumā un attiecas uz jebkuru darba vietu? Vai arī es savā darba vietā varu prasīt mēnešalgas kompensāciju un man pienākas, ja šo darbu vairāk nevaru turpināt veselības dēļ?

A
atbild:
29. novembrī, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 101.panta pirmās daļas 7.punkta nosacījumiem darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, ja darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ un to apliecina ārsta atzinums. Turklāt pie minētā darba līguma uzteikšanas iemesla darba devējam ir pienākums darbiniekam izmaksāt atlaišanas pabalstu (sīkāk sk. Darba likuma 112.pantā).

Darba aizsardzības likuma 15.panta pirmā daļas nosaka: „Darba devējs nodrošina obligātu veselības pārbaudi tiem nodarbinātajiem, kuru veselības stāvokli ietekmē vai var ietekmēt veselībai kaitīgie darba vides faktori, un tiem nodarbinātajiem, kuriem darbā ir īpaši apstākļi. Kārtību, kādā veicama obligātā veselības pārbaude, nosaka Ministru kabinets.”

Atbilstoši Ministru kabineta 2009.gada 10.marta noteikumu Nr.219 „Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude” (noteikumi Nr.219) 5.punktam: „Veselības pārbaudi veic arodslimību ārsts vai VSIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca” Aroda un radiācijas medicīnas centra arodslimību ārsts, ja persona ir nodarbināta vai viņu paredzēts nodarbināt darbā ar jonizējošā starojuma avotiem.”

Turklāt nodarbinātos (arī personas pirms darba tiesisko attiecību vai valsts civildienesta tiesisko attiecību uzsākšanas) uz veselības pārbaudi nosūta saskaņā ar Ministru kabineta 2009.gada 10.marta noteikumu Nr.219 3. un 4.punkta prasībām.
Piemēram, darba devējam pēc nodarbinātā vai uzticības personu pieprasījuma, ja ir pamats domāt, ka darba vides faktori kaitīgi ietekmē nodarbinātā veselību, ir pienākums nosūtīt uz veselības pārbaudi.

Jāatzīmē, ka Darba likuma 101.panta pirmās daļas 7.punkta regulējumu ir jātulko kopsakarā ar noteikumu Nr.219 5. un 42.punkta nosacījumiem. Proti, ar Darba likuma 101.panta pirmās daļas 7.punktā iekļauto vārdu salikumu „ārsta atzinums” ir jāsaprot arodslimību ārsta sniegts atzinums par personas veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam. Minētajā atzinumā arodslimību ārsts norāda ziņas par izmeklējamās personas veselības stāvokļa atbilstību vai neatbilstību veicamajam darbam.

Piemēram, arodslimību ārsts veselības pārbaudes kartē norāda, ka izmeklējamās personas veselības stāvoklis neatbilst veicamajam darbam, kā rezultātā saskaņā ar noteikumu Nr.219 58.punkta nosacījumiem darba devējam ir jānodrošina nodarbinātajam darba apstākļi bez konkrētā veselībai kaitīgā darba vides faktora ietekmes un jānodrošina, ka nodarbinātais neveic darbu konkrētajos īpašajos apstākļos. Pretējā gadījumā nodarbinātajam (darbiniekam), pamatojoties uz Darba aizsardzības likuma 18.panta nosacījumiem, ir tiesības atteikties no darba veikšanas.

Jo saskaņā ar Darba likuma 28.panta otrās daļas nosacījumiem: „Ar darba līgumu darbinieks uzņemas veikt noteiktu darbu, pakļaujoties noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem, bet darba devējs – maksāt nolīgto darba samaksu un nodrošināt taisnīgus, drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus.”

Tas darba devējam var draudēt ar darbinieka dīkstāves apmaksu vai arī ar risku maksāt darbiniekam atlīdzību, kas nav mazāka par sešu mēnešu vidējo izpeļņu, ja darbinieks nolems vienpusēji izbeigt darba tiesiskās attiecības sakarā ar to, ka darba devējs neveic visus nepieciešamos darba aizsardzības pasākumus, ko arī apliecina Valsts darba inspekcijas atzinums (sīkāk sk. Darba aizsardzības likuma 19.pantu).

Citiem vārdiem sakot, pēc darba devēja nosūtīšanas uz pārbaudi darbinieka (nodarbinātā) veselības stāvokļa atbilstību veicamajam darbam nosaka arodslimību ārsts, sniedzot attiecīgo atzinumu. Ja darbinieka veselības stāvoklis neatbilst veicamajam darbam, tad darba devējam ir pienākums veikt nepieciešamos darba aizsardzības pasākumus, lai varētu nodrošināt darba apstākļus bez konkrētā veselībai kaitīgā darba vides faktora ietekmes, vai arī darba devējam ir tiesības uzteikt darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101.panta pirmās daļas 7.punkta nosacījumiem, izmaksājot atlaišanas pabalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas