E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2194
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja darba devējs sastāda darba līguma uzteikumu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2013
daniels

Man darba devējs lūdza sniegt rakstveida paskaidrojumu par pārkāpumiem līdz 22.martam. Es nosūtīju ierakstītu vēstuli 22.martā, vai es esmu ievērojis noteikto termiņu? Vēstuli, kuru nosūtīju, darba devējs nesagaidīja un 25.martā sastādīja darba līguma uzteikumu. Manu vēstuli ar paskaidrojumu saņēma 26.martā. Darba līgums tika uzteikts, pamatojoties uz LR Darba likuma 101.panta 1.daļas 1.punktu. Darba alga arī netika izmaksāta atlaišanas dienā, rēķinot tās desmit dienas, algai un aprēķinam vajadzēja būt 4.aprīlī, bet nav. Turklāt darba devējs nenoskaidroja, vai es esmu arodbiedrības biedrs. Vai darba devējs ir pārkāpis LR Darba likumu, nesagaidot atbildi/paskaidrojumu no manis? Lūdzu norādīt, ko man šajā situācijā darīt un kādu LR Darba likuma pantus darba devējs ir pārkāpis.

A
atbild:
22. aprīlī, 2013
Laura Platace
LV portāls

Valsts darba inspekcija vērš uzmanību, ka norādītā informācija par konkrēto tiesisko situāciju ir ļoti nepilnīga, proti, nav norādīts, vai un kad darbiniekam ir paziņots par uzteikumu, līdz ar to inspekcija savas kompetences ietvaros sniedz skaidrojumu par to, ko šādā situācijā paredz Darba likuma normas.

Darba likuma 101.panta otrā daļa paredz, ja darba devējs ir nodomājis uzteikt darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101.panta pirmās daļas 1.punktu - darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību, darba devējam ir pienākums no darbinieka pieprasīt rakstveida paskaidrojumu.

Gadījumā, ja rakstveida paskaidrojums no darbinieka ir pieprasīts līdz 2013.gada 22.martam un darbinieks nosūtīja ierakstītā vēstulē pieprasīto paskaidrojumu, tad paskaidrojums ir iesniegts savlaicīgi atbilstoši Darba likuma 16.panta astotās daļas regulējumam – visi rakstveida  iesniegumi vai paziņojumi, kas nodoti sakaru iestādē termiņa pēdējā dienā līdz plkst. 24:00, ir atzīstami par nodotiem termiņā.

Darba likuma 101.panta sestā daļa nosaka, ka pirms darba līguma uzteikšanas darba devējam ir pienākums noskaidrot, vai darbinieks ir arodbiedrības biedrs.

Uzteikums stājas spēkā brīdī, kad par to ir paziņots otrai pusei un nav nozīmes, vai otra puse piekrīt darba tiesisko attiecību izbeigšanai vai nē.

Darba likuma 103.panta pirmā daļa paredz, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts garāks uzteikuma termiņš, darba devējam, uzsakot darba līgumu, saskaņā ar Darba likuma 101.panta pirmās daļas 1.punktu, jāievēro 10 dienas uzteikuma termiņš.

Darba inspekcija norāda: atlaižot darbinieku no darba, darba devējam jāizmaksā atlaišanas dienā visas darbiniekam pienākošās naudas summas, proti, darba samaksu par nostrādāto laiku attiecīgajā periodā, kā arī kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu par periodu, kurā  ikgadējais apmaksātais atvaļinājums nav izmantots.

Darba likuma 122.pants nosaka, ka darbiniekam ir tiesības celt prasību tiesā par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu viena mēneša laikā no uzteikuma saņemšanas dienas. Ja darbinieks attaisnojošu iemeslu dēļ ir nokavējis iepriekšminēto termiņu, tiesa, pamatojoties uz darbinieka  pieteikumu, nokavēto termiņu var atjaunot.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas