E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14254
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai ir iespējams piedzīt uzturlīdzekļus par 18 gadiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2018
Renārs

Sveiki! Vēlos noskaidrot, vai ir iespējams saņemt alimentus, ja tie nav maksāti jau no dzimšanas 18 gadus? Bet šobrīd jau ir 27 gadi. Paldies!

A
atbild:
16. aprīlī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Tas vien, ka Civillikums nosaka vecāku pienākumu sniegt bērnam uzturlīdzekļus, neveido uzturlīdzekļu parādu to nemaksāšanas gadījumā. Uzturlīdzekļu parāds izveidojas tādā gadījumā, ja starp pusēm iepriekš tikusi noslēgta vienošanās, vēlams, notariālā akta formā, par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem vai pienākums maksāt uzturlīdzekļus tika noteikts ar tiesas spriedumu, kas attiecīgi netika pildīts.

Šāda tiesu prakse izriet arī no Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta 2007. gada 29. augusta sprieduma lietā Nr. SKC-556, kurā secināts, ka “prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam tie piedzenami no brīža, kad celta prasība tiesā, jo tikai ar prasības celšanas brīdi attiecīgā persona uzsāk savu ar likumu garantēto civilo tiesību aizsardzības realizāciju tiesā”.

Līdz ar to, ja pienākums maksāt uzturlīdzekļus nav ticis noteikts ar tiesas spriedumu vai rakstisku vienošanos pa uzturlīdzekļiem, uzturlīdzekļu parāds nav izveidojies un uzsākt savu tiesību realizāciju tiesā ar atpakaļejošu datumu nav iespējams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas