E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33871
Lasīšanai: 9 minūtes
1
3
1
3

Bērns nav lieta, no kuras var atteikties

J
jautā:
10. septembrī, 2024
Eglons

Labdien! Man ir dēls, kuram ir 12 gadi. Ar dēla māti nedzīvoju kopā kopš dēla piedzimšanas. Uzturlīdzekļus maksāju regulāri. Bērna dzimšanas apliecībā esmu ierakstīts. Starp mani un dēlu nepastāv saskarsme, nav saiknes, un nav radniecisku jūtu. Dēla māte vienmēr ir liegusi man saskarsmi ar dēlu. Par manu interesi un gribu iesaistīties dēla audzināšanā vienmēr izturējusies noliedzoši. Dēls ar mani nekomunicē, un ikreiz, kad es uzsāku komunikāciju, viņš izvairās. Dēlam ir mātes uzvārds. Dēla māte ir precējusies. Starp mani un dēla māti visus 12 gadus ir nesaskaņas par bērna audzināšanu, kas pārvēršas fiziskā vardarbībā, bērna mātei uzrīdot man trešās personas. Gribu nodot bērnu adopcijai. Vai varu nodot adopcijai (atteikties no bērna), ja bērna māte nepiekrīt un ja nav personas, kas viņu adoptē? Bērna māte, iespējams, nepiekritīs, jo līdz ar to zaudēs uzturlīdzekļus. Saskarsmes tiesības ar dēlu tiesā nepieprasu, jo viens otram esam sveši cilvēki.

A
atbild:
18. septembrī, 2024
Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesa
Ginta Subbota, sabiedrisko attiecību speciāliste

Rīgas valstspilsētas pašvaldības bāriņtiesa pieejamās norādītās informācijas ietvaros sniedz šādu atbildi: uzdotie jautājumi skar vairākas tiesiskās sfēras: aizgādību, adopciju, saskarsmes tiesības, domstarpību risināšanas iespējas. Tomēr, pirmkārt, jānorāda, ka bērns nav lieta, kuru var dalīt vai atdot kādam, ja vecākiem savstarpēji nav atrisinātas domstarpības par aizgādības un saskarsmes jautājumiem. Jāatceras, ka galvenais kritērijs, risinot ar bērna tiesībām saistītus jautājumus, ir bērna intereses, un saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 6. panta pirmo daļu tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, bērna tiesības un intereses ir prioritāras.

Ņemot vērā norādes par saasinātām attiecībām abu vecāku starpā saistībā ar bērna aizgādības un saskarsmes jautājumiem, būtu apsverama mediācijas pakalpojuma izmantošana. Mediācija ir konfidenciāls, neformāls un brīvprātīgs sadarbības process, kurā strīda puses ar profesionāla mediatora atbalstu pašas cenšas vienoties par savstarpēji pieņemamu domstarpību risinājumu. Vairāk informācijas varat iegūt sertificētu mediatoru tīmekļvietnē. Ja mediācija bijusi sekmīga, tad varat vienoties savā starpā vai noslēgt vienošanos pie notāra, definējot bērna aizgādības un saskarsmes jautājumus.

Būtiski piebilst – neatkarīgi no tā, kādā veidā ir noslēgta vienošanās (abpusēji vienojoties vai pie notāra), to nevajadzētu uztvert formāli, bet gan īstenot abiem vecākiem atbilstoši un pilnvērtīgi. Bērna interesēs ir vecāku domstarpības risināt mierīgā ceļā, pieaugušajiem savstarpēji vienojoties un atrodot konstruktīvu nesaskaņu risinājumu.

Ja kopsaucēju nav iespējams panākt šādi un aizgādības un saskarsmes jautājumus nav iespējams noregulēt vienojoties, tad galējais līdzeklis ir vēršanās vispārējās jurisdikcijas tiesā.

No bērna tā vienkārši atteikties juridiski nav iespējams. Atbilstoši Civillikuma 177. pantam līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Aizgādība saskaņā ar Civillikuma 198. pantu var beigties tikai noteiktos gadījumos: ja mirst vecāks vai bērns, ja pazudušais vecāks ir atzīts par mirušu, kad bērnu ir adoptējusi trešā persona, un tad, kad bērns sasniedz pilngadību. Saskaņā ar Civillikuma 203. panta pirmo daļu bāriņtiesa var pārtraukt bērna aizgādības tiesības vecākam, ja vecāks ir devis piekrišanu bērna adopcijai, izņemot gadījumu, kad viņš kā laulātais ir devis piekrišanu tam, ka bērnu adoptē otrs laulātais.

Radniecīgas attiecības starp bērnu un viņa bioloģiskajiem vecākiem un viņu radiniekiem, kā arī savstarpējās personiskās un mantiskās tiesības un pienākumi izbeidzas ar adopciju. Ja persona vēlas adoptēt otra laulātā bērnu, tad tā vēršas bāriņtiesā, kuras darbības teritorijā ir deklarētā dzīvesvieta, un iesniedz normatīvajos aktos noteiktos dokumentus, tostarp bērna vecāku piekrišanu adopcijai. No vēstules iespējams noprast, ka abiem vecākiem ir aizgādības tiesības, un nav norādīts, ka bērna mātes laulātais bērnu vēlētos adoptēt, tādējādi adopcijas process šādā situācijā nav iespējams.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 244.2 panta pirmo daļu bērna vecākam ir tiesības vērsties tiesā un celt prasību par bērna aizgādības tiesību atņemšanu otram vecākam. Tas atbilstoši Civillikuma 200. panta pirmajai daļai iespējams noteiktos gadījumos: ja vecāka apzinātas rīcības vai nolaidības dēļ ir apdraudēta bērna veselība un dzīvība vai arī vecāks ļaunprātīgi izmanto savas tiesības vai nenodrošina bērna aprūpi un uzraudzību un tas var apdraudēt bērna fizisko, garīgo vai tikumisko attīstību. Atņemot aizgādības tiesības vienam vecākam, tiesa nodod bērnu otra vecāka atsevišķā aizgādībā. Saskaņā ar Civillikuma 178. panta ceturto daļu vecāku kopīga aizgādība var beigties, arī pamatojoties uz vecāku vienošanos, kas nostiprināta pie zvērināta notāra. Tomēr jāsaprot, ka atsevišķas aizgādības noteikšana neietekmē otra vecāka pienākumu nodrošināt uzturlīdzekļus savam bērnam un saskarsmes tiesības ar bērnu. Atsevišķa aizgādība palielina tā vecāka tiesību apjomu attiecībā pret bērnu, kura atsevišķā aizgādībā būs bērns, piemēram, izlemt jautājumus par dzīvesvietu, izglītību, veselības aprūpi un tml.

Civillikuma 181. pants nosaka: katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu arī tad, ja bērns nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem. Savukārt bērnam ir tiesības (bet ne pienākums) uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem. Civillikuma 181. pants arī noteic, ka jebkurai personai ir pienākums atturēties no tādām darbībām, kas varētu negatīvi iespaidot bērna attiecības ar kādu no vecākiem. No aprakstītās informācijas noprotams, ka tēvs meklējis iespējas tikties ar bērnu, bet mamma to nav atbalstījusi. Mammas noteiktie ierobežojumi tēva saskarsmei ar dēlu un līdzdalībai viņa audzināšanā nav pamatoti, ja vien nav konstatēti reāli šķēršļi, kas apdraud bērna veselību vai dzīvību, un tiesa nav pieņēmusi lēmumu ierobežot tēva saskarsmi ar bērnu. Saskarsme starp vecāku un bērnu jāīsteno, lai ievērotu nevis vecāku, bet gan bērna tiesības. Arī līdz šim neizveidotās attiecības ar dēlu saskarsmes trūkuma dēļ nedod tiesības atteikties no bērna.

Atbilstoši Civillikuma 182. panta pirmajai, otrajai un trešajai daļai strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu un vērtējot visus apstākļus, tostarp to, vai nav pamatotu šķēršļu bērna saskarsmei ar vecāku (vai vecāks neapdraud bērna veselību un/vai dzīvību, vai no vecāka puses nenotiek psiholoģiska, fiziska vai seksuāla vardarbība pret bērnu utt.).

Nosakot saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, tiesa var noteikt, ka zināmu laika periodu (dienas, nedēļas nogales, svētku brīvdienas, vecāku atvaļinājuma laiku u. tml.) bērns pavada pie tā vecāka, pie kura viņš nedzīvo, t. i., pie bērna tēva. Tiesa var noteikt konkrētus laika periodus, stundas, tāpat tiesa var noteikt, ka tikšanās notiek trešās personas klātbūtnē vai kādā publiskā vietā u. tml. Gadījumos, kad bērns ilgstošu laika periodu nav ticies ar vecāku, tiesa var noteikt pakāpenisku attiecību atjaunošanu, lai tā notiktu pēc iespējas saudzīgāk bērnam, piemēram, sākumā tikties mātes klātbūtnē vai arī tikties psihologa klātbūtnē sabiedriskā vietā, pakāpeniski palielinot saskarsmes laiku. Tiesa var arī uz laiku atņemt saskarsmes tiesību, ja saskarsme kaitē bērna interesēm un kaitējums citādi nav novēršams.

Jānorāda, ka nekad nav par vēlu mēģināt uzlabot attiecības ar savu bērnu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 83 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas