E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4516
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Uzturlīdzekļu parāda piedziņa

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2014
Egita Abersone

Labdien! Man ir tāda situācija, ka bērna tēvs nav maksājis uzturlīdzekļus savam dēlam jau vairāk kā gadu, kaut gan tiesa piesprieda maksāt 50Ls mēnesī. Ko man darīt šādā situācijā? Vai griezties atkal tiesā un kādi dokumenti man ir vajadzīgi?

A
atbild:
06. jūnijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja bērna tēvs, uzturlīdzekļu parādnieks, tiesas lēmumu labprātīgi nepilda, Jums jālūdz tiesu izsniegt izpildrakstu, ar kuru tālāk jāvēršas pie tiesu izpildītāja – amatpersonas, kas tiesas nolēmumu izpildīs piespiedu kārtā. Sprieduma izpilde notiek uz parādnieka rēķina. 

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 549.panta otro daļu ar izpildu dokumentu jāvēršas pie tā tiesu izpildītāja, kura amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī) atrodas parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta. Tiesu izpildītāju adreses, tālruņa numurus un darba laiku var atrast Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā

Sākotnēji tiesu izpildītājs aicinās atbildētāju labprātīgi izpildīt spriedumu. Ja tas netiks darīts, tiesu izpildītājs pārbaudīs viņa finansiālo stāvokli un uzsāks piespiedu izpildes procesu. Parādu piedzīt var no parādnieka ienākumiem, kustamā un nekustamā īpašuma. Ja tiesu izpildītājs konstatēs, ka piedziņa nav iespējama, Jums ir tiesības vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fondā. 

Vairāk informācijas varat atrast LV portāla publikācijā „Piedzinēja tiesības atgūt uzturlīdzekļu parādu” un e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu „Uzturlīdzekļu parādu piedziņa”. 

Papildus vēršam uzmanību, ka valstī ir noteikts uzturlīdzekļu minimālais apmērs, kāds jānodrošina katram vecākam savam bērnam neatkarīgi no mantas stāvokļa. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo algu un bērna vecumu, minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kas jānodrošina katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecumam ir 80 eiro mēnesī, savukārt no 7 gadu vecuma līdz pilngadībai – 96 eiro mēnesī. Tā ir lielāka summa par to, ko esat norādījusi jautājumā. Tāpēc Jums ir tiesības sniegt tiesā prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu. Sīkāks izklāsts e-konsultācijā „Tiesā drīkst sniegt prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu”. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas