E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4607
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļi, ja bērna tēvs ir bezdarbnieks

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2014
Evija Vītola

Labdien, sakiet, lūdzu, ko varu saņemt no bērna tēva, ja viņš ir bezdarbnieks?

A
atbild:
18. jūnijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Abu vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu, un šis pienākums neizbeidzas arī tad, ja bērns nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem. To paredz Civillikuma 179.pants. 

Tāpat likums noteic, ka katram no vecākiem katram savam bērnam  neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir pienākums nodrošināt vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Tātad fakts, ka vienam no vecākiem nav darba, nenozīmē, ka pienākums uzturēt bērnu ir mazinājies un bērnam nav jāēd, jāgādā apģērbs un jāiet skolā. Minimālie uzturlīdzekļi ir jānodrošina. Ja ar bērna tēvu nav iespējama nekāda vienošanās, Jums ir tiesības vērsties tiesā un strīdu izšķirt tur. Tiesa mazāk par minimālo uzturlīdzekļu apmēru noteikt nevar. 

Kāds ir minimālo uzturlīdzekļu apmērs, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”. Saskaņā ar tiem minimālie uzturlīdzekļi, ko katram vecākam ir pienākums nodrošināt ik mēnesi katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai ir 25% no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, un šobrīd tie ir 80 eiro mēnesī.

 Savukārt katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai jānodrošina uzturlīdzekļi vismaz 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Šobrīd tie ir 96 eiro mēnesī.  

Saprotams, ka no bērna tēva, kuram nav darba, neko daudz piedzīt nevar. Tomēr uzturlīdzekļu parāds nekur nepazudīs. Ja parādnieks atsakās labprātīgi pildīt tiesas spriedumu, ar izpildu rakstu jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja – amatpersonas, kas tiesas nolēmumu izpildīs piespiedu kārtā. Sprieduma izpilde notiek uz parādnieka rēķina. Parādu piedzīt var ne tikai no parādnieka ienākumiem, bet arī no kustamā un nekustamā īpašuma. Tomēr, ja tiesu izpildītājs konstatēs, ka piedziņa nav iespējama, Jums vismaz būs tiesības vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fondā, lai saņemtu uzturlīdzekļus no valsts. 

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma Pārejas noteikumu 7.punktu no 2014.gada 1.janvāra līdz 31.decembrim par katru bērnu no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai fonds izmaksā 71,14 eiro un par katru bērnu no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 78,26 eiro mēnesī. 

Sīkāk par uzturlīdzekļu piedziņu izklāstīts zemāk norādītajās LV portāla publikācijās. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas