E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33939
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par vecāku pienākumu atbalstīt pilngadīga bērna studijas

J
jautā:
17. septembrī, 2024
Līga

Labdien! Vai vecākiem saglabājas pienākums uzturēt pilngadīgu bērnu, ja viņš uzsāk mācības nepilna laika klātienē augstākās izglītības iestādē? Bērns ir bijis spējīgs iestāties tikai maksas grupā, jo visu skolas laiku nav mācījies un sekmes/zināšanas ir ļoti vājas. Bērns ir apzināti ignorējis vecāku nosacījumus par to, ka vajag mācīties visu skolas laiku. 

A
atbild:
20. septembrī, 2024

Atbilde ir precizēta 21.09.2024.

Normatīvajos aktos nav noteikts precīzs bērna vecums, kuram iestājoties vecāku pienākums nodrošināt uzturlīdzekļus izbeidzas. Galvenais kritērijs, lemjot par pienākumu maksāt uzturlīdzekļus pilngadīgam bērnam, ir bērna spēja pašam par sevi gādāt. Civillikuma 179. panta pirmā daļa nosaka: “Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.”

Likumdevējs nav precizējis, kā noteikt, vai bērns spēj pats par sevi gādāt, jo situācijas var būt dažādas.  Taču Augstākās tiesas Senāts 2015. gada 7. janvāra spriedumā lietā Nr. SKC-1478/2015 secina: “Civillikuma 179. pants interpretējams tā, ka bērns, kurš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāks par 24 gadiem, ir uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt, līdz ar to vecākiem ir pienākums uzturēt bērnu.” Savukārt, ja līdztekus mācībām bērns strādā un gūst ienākumus vai arī mācības pārtrauc, uzskatāms, ka bērns spēj pats sevi apgādāt, un uzturlīdzekļu maksājumus var samazināt vai pat pārtraukt.

Jāpiebilst, ka vecāku pienākums uzturēt savu bērnu nav saistāms ar bērna spējām iestāties augstskolas budžeta grupā vai rakstura īpašībām, vai citiem apstākļiem, kas ietekmējuši bērna līdzšinējās sekmes mācībās. Šie apstākļi drīzāk ietekmē nepieciešamo atbalsta apjomu turpmāk. Šie jautājumi vecākiem ar bērnu būtu savstarpēji jāizrunā un jāpanāk vienošanās. Taču, ja tāda nav iespējama, strīds par uzturlīdzekļiem jāizšķir tiesā. Apstāklis, ka studijas ir uzsāktas nepilna laika klātienē, varētu būt viens no argumentiem, ka jaunietim pastāv iespēja sākt darba gaitas un nopelnīt līdzekļus sevis uzturēšanai. Vienlaikus ir jāvērtē, vai jaunajam cilvēkam ir iespējas strādāt pilnu slodzi un darbu apvienot ar studijām, kas būtu nepieciešamas nākotnes darba iespēju uzlabošanai. Līdz ar to pastāv iespēja, ka bērnam vēl ir nepieciešams kaut daļējs vecāku finansiāls atbalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 6 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas