E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1421
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ja zemes vienības platību atšķirība pārsniedz pieļaujamo

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2012
Ilze Ieviņa

Labdien! Lūdzu sniegt informāciju (skaidrojumu) par pieļaujamo nesaisti zemes uzmērīšanas procesā. Kas ir pieļaujamā nesaiste? Kādi normatīvie akti to nosaka? Ja uzmērāmā zemes vienība ir 10 ha platībā vai izmantojot pieļaujamo nesaisti zemes 10 ha platība var palielināties vai samazināties? Vai pieļaujamā nesaiste ir obligāta vai arī izmantojama tikai ja īpašnieks piekrīt?

A
atbild:
19. oktobrī, 2012
Valsts zemes dienests
Jana Brice, Nekustamā īpašuma formēšanas departamenta Mērniecības daļas vadītāja

Platību atšķirības, kas var veidoties, izpildot zemes kadastrālo uzmērīšanu, ir noteiktas Ministru kabineta 2011.gada 27.decembra noteikumos Nr.1019 „Zemes kadastrālās uzmērīšanas noteikumi” (turpmāk - MK noteikumi Nr.1019)  (10.nodaļa – platības aprēķināšana).

Pieļaujamā platību atšķirība ir platība, par kādu var atšķirties zemes vienības platība no tiesiskā pamatojuma dokumentā vai ar grafiskām metodēm izgatavotos dokumentos norādītās platības. Platību atšķirības veidojas zemes vienības formēšanas procesā sagatavoto grafisko materiālu noteiktības rezultātā. Zemes kadastrālās uzmērīšanas procesā platību un tās atšķirības aprēķina mērnieks.

Platību nesaiste netiek pieskaitīta vai atņemta mākslīgi – tā ir faktiskā atšķirība starp dokumentā norādīto un uzmērīšanas rezultātā aprēķināto. Piemēram, starp lēmumā par zemes piešķiršanu norādīto platību un zemes kadastrālās uzmērīšanas rezultātā aprēķināto, uzmērot zemes vienību piešķirtajās robežās.

Ja mērnieks konstatē platību atšķirību, kas pārsniedz pieļaujamo, tad rīkojas saskaņā ar  MK noteikumiem Nr.1019 - sagatavo platību neatbilstības aktu, norādot tajā neatbilstības iemeslus. Ar šo aktu mērnieks iepazīstina zemes vienības īpašnieku, kas pieņem lēmumu par kadastrālās uzmērīšanas darbu turpināšanu vai pārtraukšanu.

Pirmreizējās zemes vienības uzmērīšanas gadījumā, konstatējot platību atšķirību, kas pārsniedz pieļaujamo, mērnieks sagatavo zemes robežu plāna projektu un ar pavadvēstuli nosūta zemes īpašniekam tālākai iesniegšanai vietējā pašvaldībā precizējoša lēmuma pieņemšanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas