E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11448
Lasīšanai: 2 minūtes

Puse var atkāpties no pirkuma līguma

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2017
Ilga Taimiņa

Kas notiek ar pārdotu automašīnu, par kuru pircējs ir samaksājis tikai niecīgu daļu no līgumā noteiktās summas? Līgums slēgts pie notāra un pēc samaksas termiņa beigām nodots tiesu izpildītājam parāda piedziņai.Tiesu izpildītājs atzīst, ka uz auto nevar vērst parāda piedziņu, jo tas nepieder parādniekam, pārreģistrēt uz viņa vārda var tikai pēc visas summas samaksas. Iepriekšējais īpašnieks auto nevar izmantot – tātad pircējs to varēs lietot neierobežotu laiku, nemaksājot neko? Tiesu izpildītājs secinājis, ka parādniekam nekas nepieder, alga – mazāka par minimālo, esot 6 automašīnas, bet visas - tikai valdījumā, ne īpašumā. Vai tā ir legāla krāpniecības iespēja un mašīnas pārdevējam nav nekādu iespēju atgūt savu īpašumu?

A
atbild:
23. martā, 2017
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dāvis Volksons, zvērināts advokāts

Atbilstoši tiesiskajam regulējumam zvērināts tiesu izpildītājs piedziņu var vērst tikai uz parādniekam piederošo/īpašumā esošo mantu. Ja manta ir parādnieka turējumā, uz to zvērināts tiesu izpildītājs nav tiesīgs vērst piedziņu.

Automašīnas īpašniekam ir tiesības vienpusēji atkāpties no pirkuma līguma, ja vien puses šādu nosacījumu ir pielīgušas. Tad pārdevējam arī ir tiesības prasīt pircējam atgriezt automašīnu.

Ja puses nav vienojušās par vienpusējām atkāpšanās tiesībām, tad pārdevējs var celt tiesā prasību par līguma izbeigšanu saistībā ar pārmērīgu zaudējumu. Tādā gadījumā būs jāpierāda, ka pircējs ir rīkojies ļaunprātīgi.

Atbilde ir sniegta, pieņemot, ka abas puses ir fiziskas personas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas