E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31316
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ja atvaļinājumā iekrīt svētku dienas

J
jautā:
22. decembrī, 2023
Iveta

Labdien! Strādāju valsts iestādē ar normālu darba grafiku: piecas darba dienas nedēļā un astoņas stundas dienā. Man pienākas 20 dienas ilgs atvaļinājums, kuru var arī sadalīt (10 darba dienās un atlikumu pa piecām darba dienām). Jautājums par atvaļinājumu, kurā iekrīt svētku dienas. Paņēmu atvaļinājumu no 20.12.2023. līdz 28.12.2023. Tajā iekrita trīs svētku dienas. Kā rīkojumā jābūt norādītam atvaļinājuma periodam? Par cik dienām tas pagarinās (tam taču arī būtu jābūt ierakstītam rīkojumā)? Vai pagarinājumā ieskaita sestdienu un svētdienu, jo tās ir secīgās dienas (šogad 31. decembris, svētku diena, ir svētdiena)? Kad reāli man jāatgriežas darbā? Cik apmaksājamo dienu ietilps manā atvaļinājumā? Kas mainītos (pagarinājuma dienu vai apmaksājamo dienu skaits), ja es būtu atvaļinājumu ņēmusi no 19.12.2023. līdz 27.12.2023.? Paldies par atbildi.

A
atbild:
29. decembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atbilstoši Darba likuma regulējumam darbiniekam pienākas četru kalendāra nedēļu ilgs atvaļinājums, neskaitot svētku dienas (Darba likuma 149. pants). Atvaļinājuma laikā darba devējs apmaksā tikai tās dienas, kad būtu bijis jāstrādā (Darba likuma 75. panta astotā daļa).

Tas nozīmē, ka atvaļinājumu piešķir kalendāra nedēļās, savukārt apmaksā tikai darba dienas. Ja atvaļinājuma laikā iekrīt svētku dienas, tad tas tiek pagarināts, attiecīgās dienas pieskaitot secīgi klāt pēdējai atvaļinājuma dienai. Ja pēdējā atvaļinājuma diena, piemēram, ir piektdiena, tad pagarinājums tiek pieskaitīts secīgi (sestdiena, svētdiena utt.). Būtiski, ka atvaļinājuma laikā iekritušās svētku dienas, kā arī brīvdienas netiek apmaksātas.

Rīkojumā darba devējs norāda piešķirtā atvaļinājuma laiku (no kura datuma līdz kuram datumam), piešķirto atvaļinājuma dienu skaitu, kā arī darba periodu, par kuru atvaļinājums tiek piešķirts.

Ja atbilstoši jautājumā sniegtajai informācijai jums ir piešķirts atvaļinājums no 20. decembra vienas kalendāra nedēļas apmērā, tad atvaļinājuma pēdējā diena ir 26. decembris. Tā kā atvaļinājuma laikā iekrīt trīs svētku dienas, tas tiek pagarināts par 27., 28. un 29. decembri. Jums tiks apmaksātas sešas atvaļinājuma dienas (20., 21., 22.,27., 28. un 29. decembris).

Ja atvaļinājums būtu piešķirts no 19. decembra, tad pēdējā atvaļinājuma diena būtu 25. decembris. Atvaļinājums tiktu pagarināts par divām dienām, 26. un 27. decembri. Tā kā 26. decembris ir svētku diena, atvaļinājums tiktu pagarināts par vēl vienu dienu, 28. decembri. Tiktu apmaksātas sešas atvaļinājuma dienas (19., 20., 21., 22., 27. un 28. decembris).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 84 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas