DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Satversmes tiesā noslēdzošā sēde lietā par jaunāku koku ciršanu mežos

Ceturtdien, 7. martā, Satversmes tiesā notiks noslēdzošā sēde Latvijas vides organizāciju ierosinātās lietas par mazāka caurmēra koku ciršanu izskatīšanā. Tajā uzstāsies pieaicinātās personas, kā arī izskanēs pieteicēja – vides organizāciju – un atbildētāja – Ministru kabineta – noslēguma runas. Šī ir pirmā reize, kad jautājums par mežu apsaimniekošanu un tās ilgtspējību Latvijā tiek vērtēts Satversmes tiesā. Tiesas lēmums gaidāms līdz aprīļa sākumam, bet procesam katrs interesents var sekot līdzi tiešsaistē Satversmes tiesas YouTube kanālā.

“Līdz šim notikušās Satversmes tiesas sēdes par caurmēra normu ir pirmā tik augsta līmeņa diskusija par mežu apsaimniekošanas ilgtspēju Latvijā, kurā izgaismojas dažādas mežu apsaimniekošanas ilgtspējas problēmas un lielais jautājums – vai mežu uzlūkosim kā ekonomisku vienību vai kā ekosistēmu? Esam gandarīti par šo debati un iespēju padziļināti un daudzpusīgi aplūkot mežu apsaimniekošanu, kas dabas un klimata krīzes laikā ir izšķirīgi svarīga mūsu noturības stiprināšanai,” saka Baiba Baltvilka-Vitajevska, Latvijas Dabas fonda pārstāve.

Ministru kabinets 2022. gadā pieņēma grozījumus 2012. gada 18. decembra noteikumos Nr. 935 "Noteikumi par koku ciršanu mežā" un ar to samazināja koku ciršanas caurmēru, tādā veidā pieļaujot tievāku, tātad jaunāku koku ciršanu lielākajā daļā priežu, egļu un bērzu mežu. Tāpēc šī paša gada nogalē vairākas vides organizācijas vērsās Satversmes tiesā, lai lūgtu izvērtēt pieņemtā lēmuma atbilstību Satversmes 115. pantam. Satversmes 115. pants paredz valsts pienākumu izveidot un nodrošināt efektīvu vides aizsardzības sistēmu, kā arī ietver personu subjektīvās tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.

Vides organizācijas uzskata, ka nav izvērtētas visas grozījumu ietekmes, tai skaitā uz bioloģisko daudzveidību, līdz ar to ir risks, ka Latvijā vēl vairāk samazināsies vecu, bioloģiski daudzveidīgu mežu īpatsvars. Šobrīd šādi meži ir tikai 10% no Latvijas mežu teritorijas. Arvien jaunāku koku ciršana ietekmēs gan bioloģisko daudzveidību, gan mežu spēju piesaistīt siltumnīcefekta gāzu emisijas, gan palielinās mežu fragmentāciju, tādējādi ietekmējot mūsu kopīgo dzīves vidi.

Tiesas procesa laikā tika uzklausītas dažādas iesaistītās puses – gan vides organizāciju pārstāvji, gan meža nozares un valdības pārstāvji, kā arī pieaicinātās personas. Tiesas sēdes būs vērojams tiešsaistē Satversmes tiesas YouTube platformā. Saite uz sēdi: https://ej.uz/Satversmes_tiesas_sede

Paredzams, ka lieta tiks izskatīta un lēmums pieņemts līdz aprīļa sākumam.

Prasību Satversmes tiesā iesniedza Latvijas Dabas fonds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība un Pasaules Dabas Fonds. Prasības iesniegšanu atbalstīja biedrība “Zaļā Brīvība” un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija.

Prasības sagatavošanas juridiskais konsultants ir advokātu birojs “COBALT”, kas lietas sagatavošanā sniedzis atbalstu pro bono. Prasības pieteikuma sagatavošanas daļēji finansiāli atbalstīja arī Aktīvo iedzīvotāju fonds (iniciatīvas “Zaļais barometrs” ietvaros).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI