DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

2020. gadā FKTK likusi pamatus finanšu un kapitāla tirgus attīstībai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) publicējusi savu 2020. gada pārskatu, kurā informē par iepriekšējā gadā paveikto un prioritārajiem darbības virzieniem – pielāgošanos Covid-19 pandēmijas apstākļiem un rūpīgu situācijas monitoringu, būtiskiem uzlabojumiem banku darbībā finanšu noziegumu novēršanas jomā, kapitāla tirgus attīstības veicināšanā, kā arī pārmaiņu procesiem FKTK iekšienē, kas veicinās straujāku Latvijas finanšu un kapitāla tirgus attīstību turpmāk.

FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile uzsver: "Esam gandarīti par 2020. gadā paveikto, jo esam pielāgojušies Covid-19 pandēmijas radītajām pārmaiņām, uzlabojot savus iekšējos un ārējos procesus, nodrošinot kvalitatīvu un elastīgu pieeju finanšu sektora uzraudzībai. Finanšu noziegumu novēršanas jomā gads sākās ar ļoti gaidītu ziņu, ka Latvija netiks iekļauta tā saucamajā "pelēkajā sarakstā", savukārt atlikušo gadu FKTK uzmanība tika vērsta uz dialoga stiprināšanu ar nozari, līdzsvara nodrošināšanu starp normatīvo aktu prasībām un to piemērošanu dzīvē, atbilstoši risku izvērtējumā balstītai pieejai."

FKTK 2020. gadā bankās veica 12 pārbaudes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā un secināja, ka kopumā bankas ir veikušas būtiskus pasākumus iekšējās kontroles sistēmu pilnveidošanai. Iepriekšējos gados lielākā daļa pārbaužu noslēdzās ar administratīvo lietu ierosināšanu un soda naudas piemērošanu, savukārt 2020. gadā FKTK par administratīvās lietas ierosināšanu vai sankciju piemērošanu bija jālemj tikai atsevišķos gadījumos.

Lielu uzmanību FKTK 2020. gadā pievērsa Covid-19 pandēmijas izplatības ierobežojošo pasākumu ietekmes monitoringam un elastīgas uzraudzības pieejas ieviešanai. Uz Latvijas finanšu sektoru Covid-19 izraisītais šoks ekonomikā neatstāja būtisku iespaidu, jo Latvijas bankas Covid-19 krīzei bija labi sagatavotas ar labām kapitāla rezervēm.

S. Purgaile atzīst: "Arī FKTK iekšienē pārskata gads ienesa būtiskas pārmaiņas un tika mainīta FKTK organizatoriskā struktūra. FKTK pārvaldības modeli ievērojami mainīja Saeimas lēmums par FKTK padomi trīs locekļu sastāvā līdzšinējo piecu padomes locekļu vietā. FKTK struktūras pārveides mērķis bija veicināt FKTK darba efektivitāti, vienlaikus nodrošinot vienlīdzīgu uzmanību visās finanšu sektora jomās, tostarp kapitāla tirgum."

Jau 2020. gada laikā uzmanības centrā nonāca Latvijas kapitāla tirgus attīstība – tika veikts stratēģiskais dialogs ar visām Latvijas kapitāla tirgū iesaistītajām pusēm, veikta bijušo, esošo un potenciālo emitentu aptauja un sagatavots Latvijas kapitāla tirgus izvērtējums, kas tika izmantots par pamatu 10 soļu programmas Latvijas kapitāla tirgus attīstībai izstrādē. Tā tika prezentēta Latvijas kapitāla tirgus forumā 2021. gada 19. janvārī un pēc tam integrēta Latvijas Finanšu sektora attīstības plānā 2021.–2023. gadam.

Vienlaikus 2020. gads iezīmēja ceļu uz FKTK integrāciju Latvijas Bankā, un gada nogalē virzību sāka Latvijas Bankas likums, kas paredz FKTK integrēšanu Latvijas Bankā. Plānots, ka apvienotā iestāde darbu sāks 2023. gadā.

Savukārt 2021. gadā FKTK izvirzījusi vairākas prioritātes – fokuss uz visu segmentu attīstību, Covid-19 ietekmes monitorings, ilgtspējīgas finanses, uz risku izvērtējumu balstītas pieejas veicināšana noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā, Latvijas kapitāla tirgus attīstību, iekļaujošas un ilgtspējīgas inovāciju vides radīšanu, kā arī efektivitātes, proaktivitātes un attīstības veicināšanu FKTK.  

FKTK 2020. gada un darba pārskats pieejams šeit:

https://www.fktk.lv/wp-content/uploads/2021/06/FKTK-GP-2020_.pdf

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI