DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. decembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses
1
1

Garantētās atlīdzības izmaksas Baltic International Bank SE noguldītājiem tiks uzsāktas 22.decembrī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir pieņēmusi lēmumu par garantēto atlīdzību izmaksu kārtību Baltic International Bank SE noguldītājiem, sākot ar šā gada 22. decembri. Tādējādi garantēto atlīdzību izmaksas Baltic International Bank SE noguldītājiem tiks uzsāktas septītajā darbadienā kopš noguldījumu nepieejamības iestāšanās, kuru FKTK konstatēja ar 13.12.2022. lēmumu.

Saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu garantētajai atlīdzībai ir jābūt pieejamai bankas noguldītājiem ne vēlāk kā septiņu darbdienu laikā pēc dienas, kad konstatēta noguldījumu nepieejamība. Garantēto atlīdzību izmaksai Baltic International Bank SE noguldītājiem ir nepieciešami 43.7 miljoni eiro. Garantētās atlīdzības izmaksas pilnībā veiks no Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF), un šim mērķim nebūs nepieciešami līdzekļi no valsts budžeta.

Latvijas kredītiestāžu klienti ir valsts aizsardzībā. Valstī izveidotā noguldījumu garantiju sistēma šādā situācijā sniedz risinājumus, kā nodrošināt klientu noguldījumu aizsardzību. FKTK ir nodrošinājusi noguldītāju interesēm atbilstošāko risinājumu un izstrādājusi kārtību, kā tiks organizēta garantētās atlīdzības izmaksas. Garantētās atlīdzības veidā savus noguldījumus saņems 1257 vai 80% no visiem Baltic International Bank SE noguldītājiem.

Garantētās atlīdzības izmaksu FKTK nodrošinās ar Latvijas Bankas starpniecību, izmantojot Latvijas Bankas informācijas sistēmas, tādejādi nodrošinot pēc iespējas ātrāku un noguldītājiem ērtāku garantētās atlīdzības izmaksu Noguldījumu garantiju likumā noteiktajā termiņā.

Garantētās atlīdzības izmaksas kārtība Baltic International Bank SE noguldītājiem

Garantēto atlīdzību katram noguldītājam izmaksās vienā nedalītā maksājumā eiro valūtā ar pārskaitījumu uz Baltic International Bank SE noguldītāja vārdā atvērtu kontu citā kredītiestādē vai finanšu iestādē, kura darbojas SEPA (Single Euro Payments Area) zonā.

Baltic International Bank SE noguldītāji, kuriem ir piekļuve internetbankai

Baltic International Bank SE klienti – noguldītāji varēs pieteikt sev pienākošos garantēto atlīdzību, izmantojot Baltic International Bank SE internetbankas sistēmu un iesniedzot garantētās atlīdzības pieteikumu.

Baltic International Bank SE noguldītāji, kuriem nav piekļuves internetbankai

Tiem bankas klientiem – noguldītājiem, kuriem nav pieejas tiesību Baltic International Bank SE internetbankai, būs iespēja trijos veidos pieteikt garantētās atlīdzības izmaksu:

  1. Baltic International Bank SE darba laikā fiziski ierodoties klātienē bankas telpās – Grēcinieku ielā 6, Rīgā.
  2. iesniegt pieteikumu, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un nosūtīts uz Baltic International Bank SE e-pasta adresi: info@bib.eu;
  3. nosūtīt notariāli apliecinātu pieteikumu pa pastu uz Baltic International Bank SE adresi – Grēcinieku ielā 6, Rīgā, LV- 1050.

Baltic International Bank SE noguldītāji – nepilngadīgas personas

Garantētās atlīdzības pieteikumus nepilngadīgā noguldītāja likumiskais pārstāvis iesniedz Latvijas Bankas telpās tās darba laikā: 

  1. līdz 30.12.2022. (ieskaitot) Latvijas Bankas klientu kasēs Kr. Valdemārā ielā 1B, Rīgā;
  2. no 02.01.2023. Latvijas Bankas jaunajās klientu kasēs Bezdelīgu iela 3, Rīgā.

Informācija par kasu darba laiku pieejama šeit: https://www.bank.lv/par-mums/kontakti/klientu-kase, savukārt par darba laika izmaiņām svētku laikā – šeit: https://www.bank.lv/par-mums/jaunumi/378-aktualites/13155-par-latvijas-bankas-darbu-svetku-laika

Saskaņā ar nepilngadīgā noguldītāja likumiskā pārstāvja vai personas, kura sākotnēji atvēra kontu nepilngadīgajam noguldītājam, pieteikumu garantētās atlīdzības izmaksa tiks pārskaitīta uz pieteikumā norādīto kontu, kurš atvērts uz nepilngadīgā vārda citā noguldījumu piesaistītājā un kurā esošo līdzekļu izmantošanas nosacījumi ir līdzīgi tiem, kādi bija noteikti Baltic International SE.

FKTK par garantētās atlīdzības (noguldījuma) pārskaitīšanu uz nepilngadīgās personas – noguldītāja kontu citā kredītiestādē nekavējoties rakstiski paziņo nepilngadīgā noguldītāja likumiskajam pārstāvim.

Vienlaikus saskaņā ar Noguldījumu garantiju likuma 22. panta pirmo daļu FKTK uzlikusi par pienākumu Baltic International Bank SE segt FKTK prasījumu izmaksātās garantētās atlīdzības apmērā.

Latvijas Noguldījumu garantiju sistēma paredz līdz 100 000 eiro garantēto atlīdzību katram noguldītājam, kuram ir tiesības uz garantēto atlīdzību. To izmaksā gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā. Garantētā atlīdzība attiecas uz bankas klientu noguldījumiem, uz noguldījumu procentiem, kas uzkrāti līdz noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienai.

Informācija par Baltic International Bank SE darbības apturēšanu:

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI