DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Vienots ES uzraudzības mehānismu cīņai ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvija mudina veidot vienoto Eiropas Savienības (ES) uzraudzības mehānisma izveidi cīņai ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanu (AML/CFT). Par kopīgu nostāju ceļā uz šāda uzraudzības mehānisma izveidi vienojušies Francijas, Vācijas, Itālijas, Latvijas, Nīderlandes un Spānijas finanšu ministri. Saskaņotais paziņojuma teksts nosūtīts ES prezidējošās valsts Somijas finanšu ministram (ES finanšu un ekonomisko lietu ministru padomes (ECOFIN) padomes prezidentam) un Eiropas Komisijas viceprezidentam Valdim Dombrovskim.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai un terorisma finansēšanai ir pārrobežu raksturs, tādējādi vienas valsts veiktie pasākumi tās apkarošanai var nebūt pietiekami. Eiropas valstis ir izteikušas aicinājumu strādāt kopā, izveidojot AML/CFT uzraudzības funkciju, ko veiktu nacionālās uzraudzības iestādes ciešā sadarbībā ar ES institūciju.

“Latvija pēdējos gados ir daudz darījusi, lai stiprinātu spējas cīnīties ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju gan finanšu sektorā, gan citās jomās. Uzskatām, ka vienota pieeja noziedzīgi iegūtu līdzekļu apkarošanā Eiropas Savienības līmenī ir būtisks nākamais solis gan mūsu “kapitālajā remontā”, gan arī starptautiskās sadarbības jomā,” norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

Pievienošanās šim paziņojumam bija lietderīga,  turpinot darbu pie valdības izsludinātā “kapitālā remonta” finanšu nozarē, kā arī pie Valdības Rīcības plānā noteiktā vienota regulējuma un uzraudzības ES cīņā ar nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu. Par kopīgo nostāju finanšu ministri diskutēja jau oktobra ECOFIN sanāksmē. Nākamā diskusija plānota finanšu ministru decembra sanāksmē, kad plānots apstiprināt Padomes secinājumus par turpmāk veicamajiem pasākumiem ES uzraudzības mehānisma izveidē.

Finanšu ministrija pašlaik strādā pie nacionālās pozīcijas projekta, ņemot vērā kopīgajā ministru paziņojumā ietvertos principus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI