VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
30. jūnijā, 2011
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Valsts pārvalde
3
3

Ieguvumi no uzņēmumu "baltā saraksta"

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Didzis Šmits: „Uzņēmumi, kuru finanšu uzskaite ir caurskatāma, kuri godīgi un apzinīgi veic nodokļu nomaksu valstij, ir pelnījuši labvēlīgāku valsts attieksmi.”

FOTO: no LPUF arhīva

Ar „baltajiem uzņēmumiem” parasti saprot uzņēmumus, kas kārtīgi un punktuāli maksā nodokļus un nodevas un nemitīgi pilnveido savas iekšējās kontroles sistēmas, lai mazinātu neatbilstību risku. Turpretī „melnie uzņēmumi” savu apzīmējumu iemanto, veicot klaji pretlikumīgas darbības. „Pelēkie” savukārt ir tie, kas dažādu iemeslu dēļ nokļuvuši kontrolējošo iestāžu uzmanības lokā kādu nepilnību vai neatbilstību dēļ.

Uzņēmumi, kuru finanšu uzskaite ir caurskatāma, kuri godīgi un apzinīgi veic nodokļu nomaksu valstij, ir pelnījuši labvēlīgāku valsts attieksmi. Šie uzņēmumi būtu jāiekļauj īpašā „baltajā sarakstā”, kas ļautu tiem saņemt noteiktus atvieglojumus administratīvā un nodokļu sloga mazināšanai, kā arī lielāku valdības, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un citu iestāžu pretimnākšanu.

Ieguvēji no šāda „baltā saraksta” būtu visi, tajā skaitā arī pats VID un citas valsts iestādes, kas daudz lielākus resursus varētu novirzīt to uzņēmumu pārbaudēm, kuri darbojas t.s. „pelēkajā” jeb riska zonā. Savukārt uzņēmēji, atrodoties šādā sarakstā un saņemot valsts atbalstu, būtu vairāk motivēti sadarboties ar valsts iestādēm un nedarboties ēnu ekonomikā, kas kopumā palielinātu nodokļu ieņēmumus valsts budžetā.

"Par „baltā saraksta” nepieciešamību ir daudz diskutēts jau iepriekš, tomēr pašlaik ir jārīkojas maksimāli ātri un efektīvi."

Par „baltā saraksta” nepieciešamību ir daudz diskutēts jau iepriekš, tomēr pašlaik ir jārīkojas maksimāli ātri un efektīvi, iesaistot dažādas valsts iestādes, lai šāds saraksts tiktu ieviests iespējami drīzāk. Vienlaikus ir nepieciešams detalizēti izvērtēt, kādus vēl papildu motivējošus ierosinājumus valsts spētu uzņēmumiem piedāvāt, lai sekmētu to vēlmi būt šajā sarakstā.

„Balto sarakstu” ieviešana, ar to saprotot arī retākas pārbaudes saraksta dalībniekiem, dotu iespēju izbrīvēt daļu VID kontroles resursu un novirzīt tos darbam ar potenciāli „pelēko zonu”, šādi veicinot „pelēko uzņēmumu” motivāciju pievienoties „baltā saraksta” saimei.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI