VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
18. martā, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Politika
2
2

KLP reforma nesīs jaunus jēdzienus

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ir sākusies diskusija par to, kādus pirmā un otrā pīlāra atbalsta maksājumus ar „zaļo vektoru” saistīt.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Svarīgākās sarunas par Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) patlaban notiek Briselē. Skaidrības par to, kā KLP reformēsies, vēl nav pat kopumā. Latvijai aktuālākajā jautājumā – tiešmaksājumu vienlīdzībā – sarunas nav vienkāršas, īpaši ar lielajām dalībvalstīm. Skaidrs visiem ir tas: lai kāds iegūtu, kādam kaut kas būs jāatņem, jo KLP budžets lielāks nebūs. Piemēram, Vācija varētu zaudēt ap 26 procentiem no savas pīrāga daļas. Diskusiju process starp visām 27 dalībvalstīm ir sarežģīts.

Ko dalībvalstīm piedāvā Latvija? Mēs rēķinām, ka vidējais maksājums - 245 eiro par hektāru - varētu būt viduslīnija. Ja atbalsta maksājumi variē no tās uz abām pusēm 10-15% robežās, tas būtu liels solis uz izlīdzinātāku atbalstu. Nekur un nevienā dokumentā neparādās vārdi "vienādi maksājumi", bet gan – "vienlīdzīgāki maksājumi". Tās ir vārdu spēles – angļu valodā equal un more equal. Galvenais, ka ir atzīts: nevienlīdzība jāmazina.

Sarunās par KLP reformu parādījušies arī jauni, līdz šim nebijusi aspekti un jēdzieni. Piemēram, tā dēvētā "apzaļumošana", "zaļais vektors", arī - "zaļā līnija", ar to saprotot vides aizsardzības jautājumus. Pašlaik sākusies diskusija par to, kādus pirmā un otrā pīlāra atbalsta maksājumus ar "zaļo vektoru" saistīt.

"Nevienā dokumentā neparādās vārdi „vienādi maksājumi”, bet gan – „vienlīdzīgāki maksājumi”."

KLP ietilps arī jēdzieni no citām tautsaimniecības jomām, ne tikai no lauksaimniecības. Piemēram, ir parādījušās oglekļa dioksīda (CO2) emisiju kvotas. Pašlaik Latvijā statistika par emisijām tiek apkopota. Diskutējām ar Vides un reģionālās attīstības ministriju, kā labāk rīkoties, lai situācija neizveidotos tāda, kāda Latvijai jau izveidojusies ar viszemākajiem tiešmaksājumiem. Mums pašiem ir jāsaprot, kādiem datiem vajadzētu būt, lai Latvija nezaudētu. Es neaicinu uz šmaukšanos un uz statistikas datu viltošanu, bet mums jau tagad ir jāgatavojas, ka ražošana valstī attīstīsies. Tādēļ nevajadzētu pieļaut situāciju, ka mums kvotas jāpērk brīvajā emisiju tirdzniecībā. To ir svarīgi saprast un ierēķināt.

Saistībā ar KLP ir parādījusies nepieciešamība pēc definīcijām, piemēram, kā definēt mazu saimniecību. Portugāles kolēģu izpratnē, maza saimniecība ir 15-20 govis, 40-50 hektāru zemes. Ar mazākām viņi neķēpājas. Poļiem un lietuviešiem, un arī mums maza saimniecība ir pavisam atšķirīga.

Radusies vajadzība pēc skaidrojuma, kas ir aktīvais zemnieks. Kā to pateikt? Un vienlaikus – kā pateikt, kāds tad ir neaktīvais? Kas no tā visa mainīsies? Arī tas ir jāsaprot, un visām 27 valstīm par kaut ko vienu jāvienojas. Bet atšķirības starp valstīm ir mežonīgas, tādēļ KLP diskusijas nav vienkāršas.

"Visa veida diskusijās par KLP mums nav, ko zaudēt."

Runājot par nepieciešamo atbalstu Eiropas Parlamentā, mēs pašlaik esam pieslējušies eirodeputātu Tautas partijas grupai. Šī deputātu grupa ir pati ietekmīgākā.

Kopumā varu pateikt, ka visa veida diskusijās par KLP mums nav, ko zaudēt. Mēs tajos pašos tiešmaksājumos esam absolūti pēdējā vietā. Mēs varam iegūt vai nu daudz vairāk, vai arī mazliet mazāk. Bet to, ka mūsu virziens ir pareizs, to tagad atzīst arī Francija, kas visu laiku bija kategoriski pret kādām izmaiņām maksājumos.

Mēs piekrītam Polijas ministram, ka šoreiz KLP reforma nevar būt kaut kāda piefrizēšana. Tai jābūt radikālai, jāskar abi pīlāri. Kāds būs iznākums, nezinu. Bet iepriecina tas, ka man pievienojies polis, lietuvietis un arī nīderlandietis, atbalstot, ka sarunām jākļūst konstruktīvākām. Nevis runāt par to, ka vajadzīgs "zaļais vektors", bet gan runāt, kā to piemērot, uz ko attiecināt. Tas pats par CO2 emisiju kvotām, par ko sarunas ir tikai pašā sākumā.

***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Konkurēt par kvalitāti, nevis nodokļiem. Saruna par Latvijas attīstības scenārijiem
Baltijas valstīm nevajadzētu savstarpēji konkurēt par nodokļiem, bet tā vietā vienoties par līdzīgām nodokļu likmēm, kā tas ir Ziemeļvalstīs, izņemot Islandi. Šīs valstis sacenšas par pavisam citām lietām – infrastruktūras, cilvēkkapitāla kvalitāti u. tml. Arī Baltijas valstīm būtu nepieciešams draudzīgi konkurēt par kvalitāti, nevis nodokļiem.
Daunis Auers
Latvijas stratēģijas un ekonomikas risinājumu institūta (domnīcas “LaSER”) valdes priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes profesors, Eiropas un Baltijas valstu politikas, politisko risku un ekonomikas konkurētspējas pētnieks
Pirms 4 dienām, Politika

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI